Natuurzorgsysteem voor sportevenementen in de Natuur

De Natuur, en ook Natura 2000-gebieden zijn geliefd bij sporters. Jaarlijks worden honderden sportevenementen in natuurgebieden georganiseerd, zoals schaatsen, hardlopen, nordic walking, mountainbiken en paardrijden. Om ervoor te zorgen dat dergelijke sportevenementen zonder schade en overlast plaatsvinden, is een natuurzorgsysteem ontwikkeld onder de naam S(up)port for Nature.

Stappenplan
Er is sprake van een afspraak op vrijwillige basis. Er is een stappenplan voor het organiseren van sportevenementen ontwikkeld waarin wordt bekeken op welke wijze het evenement zo min mogelijk verstoring geeft aan een natuurgebied. De natuurwetgeving, waaronder Natura 2000, maakt er integraal onderdeel van uit.


Een voorbeeld van de manier waarop in het stappenplan wordt gekeken naar ‘overlast’ en een ‘mogelijke oplossing’:

Op welke wijze wordt geluidsoverlast tot een minimum teruggebracht?
!! Minimaliseer geluidsoverlast voor mensen en dieren. Overleg met de lokale politie en overheid wat de richtlijnen zijn m.b.t geluidsniveaus.

TIP: Met name geluidsinstallaties kunnen veel overlast veroorzaken. Het is beter meerdere kleinere speakers op te hangen met een lager volume dan enkele grote speakers met veel geluidsvolume. Door het frequentiebereik van de omroepinstallatie te verhogen naar 4000 Hz neemt de verstaanbaarheid toe en kan het geluidsniveau in de meeste gevallen omlaag. Probeer het merendeel van de activiteiten te plannen tussen 11.00 en 18.00 uur.
TIP:
Door gebruik te maken van geluidsbarrières kan veel geluidsoverlast voorkomen worden. Dit kan door bijvoorbeeld geluidsabsorberende materialen rond de geluidsbron aan te brengen maar een aarden wal of een flanellen doek kan ook veel geluidsoverlast voorkomen.


Sportorganisatoren kunnen door dit systeem laten zien dat ze serieus bezig zijn met natuurvriendelijk organiseren, om zo de kans op toestemming voor hun sportieve evenement te vergroten, nu en in de toekomst.

S(up)port for Nature is een initiatief van: Stichting Probos, Atletiekunie, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, Natuurmonumenten, Nederlandse Toer Fiets Unie, NOC-NSF en Staatsbosbeheer.

Bron: Nieuwsbrief Natura 2000

Kijk voor meer informatie op: www.supportfornature.nl

Een activiteit die ongetwijfeld discussie zal opleveren...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *