Natuurmonumenten is er rotsvast van overtuigd dat toerisme en recreatie de toekomst hebben in Nederland. We durven daarom te investeren in natuurgebieden. Daarmee scheppen we kansrijke gebieden voor bijvoorbeeld horeca ondernemers. En dragen we bij aan een goed vestigingsklimaat. Dit is één van de onderdelen (paragraaf economie) uit de toekomstvisie van natuurmonumenten.
Een economisch gezond Nederland
De economie staat bovenaan de politieke agenda in deze tijd van financiële crisis. Voor het herstel kijken beleidsmakers en politici naar veel – maar vaak zien ze daarbij de natuur over het hoofd. Ze zouden beter moeten weten. Toerisme en recreatie zijn een sector met een gouden toekomst voor Nederland. In onder andere het verre oosten is een reislustige middenklasse in opmars, waarvoor Nederland een serieuze reisbestemming is. Om mee te kunnen, moet Nederland meer te bieden hebben dan de Keukenhof en de Zaanse Schans. In eigen land stuwt de vergrijzing de toeristische branche op. Steeds gezondere en welvarender ouderen hebben tijd en geld om te genieten van de natuur. Net als de kenniseconomie is de belevingseconomie daarom een groeisector. Die vergt visie, lef en investeringen. En Natuurmonumenten is bereid die te doen.
Enkele projecten:
De Zuidkust van Schouwen, ten westen van Zierikzee, heeft alles in huis wat de ruige, Zeeuwse natuur zo uniek maakt. De 1000 hectare van slikkige laagten en kreken lenen zich uitstekend voor lange wandel- en fietstochten langs de noordoever van de Oosterschelde. Natuurmonumenten wil de komende jaren dit langlopende project afronden en daarmee de Zeeuwse toerismebranche een steun in de rug geven.
De noordrand van de Veluwe is in opmars als toeristische trekpleister. De kust van het Veluwemeer biedt verkwikking voor wie in de uitgestrekte bossen bivakkeert. Los daarvan groeit de behoefte aan recreatiemogelijkheden in deze streek. Daarom ontwikkelt Natuurmonumenten De Hierdense Poort. Met nog 70 aan te kopen hectare kan hier een natuurgebied komen, dat van levensbelang is voor de campings en groepsverblijven die zich hier willen ontwikkelen.
Overall visie
Natuurmonumenten wil de komende jaren ruim vijftig natuurgebieden ontwikkelen, uitbreiden en/of opknappen. Het natuurnetwerk van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kan volgens de grootste zelfstandige natuurorganisatie in Nederland alleen goed afgemaakt worden als daar meer tijd voor wordt genomen en alleen als er prioriteiten worden gesteld. Algemeen directeur Jan Jaap de Graeff heeft dit voorstel vrijdag in Den Haag gepresenteerd.
Natuurmonumenten snapt dat bezuinigingen nodig zijn, maar vindt dat de EHS op een behoorlijke manier moet worden afgemaakt.
In de plannen staat dat er vijf redenen zijn om in de natuur te investeren:
– voor een soortenrijk Nederland (Natuurdoelstelling)
– voor een mooi Nederland (waarvan iedereen kan genieten)
– voor een leefbaar Nederland (natuur als onderdeel van ons welzijn)
– voor een economisch gezond Nederland (o.a. belang van recreatie en toerisme)
– voor een waterveilig Nederland
U kunt de hele toekomstvisie: Als je van Nederland houdt – ambities Natuurmonumenten 2012 – 2015 vinden op de website van Natuurmonumenten
Eén reactie
Geef mij maar nudistenrecreatie.