Natuurmonumenten wil mensen méér betrekken bij natuur

Natuur: vóór mensen, samen mét mensen. Dat is waarvoor Marc van den Tweel staat. Hij is sinds 1 februari algemeen directeur van Natuurmonumenten, de grootste private natuurorganisatie en dé National Trust van Nederland. Van den Tweel wil natuurbescherming als universele waarde terugbrengen naar waar het in 1905 bij de oprichting van Natuurmonumenten om begon: in de harten van mensen. Van den Tweel ziet de vereniging van driekwart miljoen leden als een burgerbeweging. Een burgerbeweging die constructief, innovatief en losser van de overheid staat, en ondernemend is.

Marc van den Tweel tijdens zijn eerste publieke optreden
Marc van den Tweel tijdens zijn eerste publieke optreden

De afgelopen jaren lanceerde Natuurmonumenten al diverse initiatieven om mensen meer met natuur te verbinden. Denk aan OERRR waar 65.000 kinderen zich bij hebben aangesloten, de Cultuur Monumenten Maand wanneer de deuren van historische gebouwen geopend worden en de nieuwe natuur van de Marker Wadden.

Vrijdag 12 april spreekt Marc van den Tweel voor het eerst als directeur tijdens het Voorjaarsforum. Jaarlijks komen daar ruim 400 mensen op af vanuit wetenschap, politiek, bedrijfsleven en overheid, voor discussies over natuur en duurzaamheid. Dit jaar is het thema ‘Natuurbeschermers van de toekomst’. Een van de andere sprekers op de bijeenkomst in Amersfoort is staatssecretaris van Natuur Sharon Dijksma. Zij licht haar natuurambities toe in aanloop naar de door haar aangekondigde Natuurtop in juni. Verder voert Laurentien van Oranje het woord namens haar Missing Chapter Foundation.

Van den Tweel vraagt staatssecretaris Dijksma om duidelijkheid over de betrokkenheid van de overheid bij de natuur. ,,De overheid dient op minimaal drie punten haar verantwoordelijkheid te nemen: stel ons in staat de natuur goed te beheren, zorg voor een goede, hanteerbare natuurwet met voldoende bescherming en maak het karwei van het Nederlandse natuurnetwerk af.”

De positie van Staatsbosbeheer is een andere kwestie waarover Natuurmonumenten helderheid wenst. Van den Tweel: ,,De natuurbeheerder van de Staat bungelt al jaren in een amorfe middenpositie. Dit is onwenselijk. Ik wil van de overheid weten of Staatsbosbeheer een private speler wordt of een overheidsinstelling blijft. Dit is van belang voor het hele veld en voor de natuur in Nederland.” De laatste jaren is het natuurbeleid flink onder druk komen te staan met bezuinigingen oplopend tot 70 procent onder het vorige kabinet. Ondanks het verbeterde politieke klimaat staat de natuursector voor een bezuinigingsopgave van 50 procent. Om deze uitdaging aan te gaan onderzoekt Natuurmonumenten de mogelijkheden voor nauwere samenwerking met de andere grote natuurbeheerders, Staatsbosbeheer en De12Landschappen.

Dit onderzoek wordt binnenkort afgerond. Nu al is duidelijk dat samenwerking de komende jaren mogelijk een besparing oplevert van vijf tot maximaal tien procent van de omzet van de drie terreinbeheerders. Van den Tweel: ,,Door slim samen te werken in het veld en bij de inkoop bijvoorbeeld, maar ook door meer zelf te gaan verdienen met biomassa en houtverkoop, kunnen wij geld verdienen dat direct geïnvesteerd zal worden in de natuur. Dit geld is niet bedoeld om het huishoudboekje van de Staat op orde te brengen. Ik wil investeren in landschap en natuur in Nederland, want dat is hard nodig.”

Op de bijeenkomst in Amersfoort reikt Hans Wijers, voorzitter van Natuurmonumenten, de Oudemansmedaille uit aan Jaap Dirkmaat. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder inzetten voor de natuur. Jaap Dirkmaat is (mede-)oprichter van Das&Boom, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en natuurbeschermer van het eerste uur. Ivo de Wijs (2005) en prof. dr. J.P. Bakker (2010) ontvingen eerder deze prijs, die is vernoemd naar de eerste voorzitter van Natuurmonumenten.

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *