Natuurmonumenten raadpleegt achterban over recreatie

Natuurmonumenten doet elk jaar een onderzoek onder haar achterban naar een actueel thema. Dit jaar is dat het thema: het recreatief gebruik van natuurgebieden. De uitkomsten van de enquête en gesprekken met boswachters, vormen de basis voor nieuw beleid van Natuurmonumenten op het gebied van recreatie.

paard en natuurDe enquête staat niet alleen open voor leden van natuurmonumenten; ook leden van de ANWB en het klantenbestand van Landal Greenparks, ontvangen een uitnodiging om mee te doen. En via de website kunnen ook andere geïnteresseerden hun mening geven.

Wat wordt er onderzocht?
Onderwerpen die aan bod komen hebben o.a. betrekking op de relatie tussen natuurbeschermen en natuurbeleven, en de relatie van de diverse recreatievormen met elkaar. Saskia de Heij, coördinator van recreatieve ontwikkelingen bij Natuurmonumenten, is benieuwd naar de uitkomsten van de diverse dilemma’s: “We zien dat sommige groepen recreanten elkaar soms behoorlijk in de weg zitten. Als beheerder van een natuurgebied heb je de mogelijkheid om daar wat aan te doen. Via deze enquête hopen we de juiste oplossingen te vinden.” Ook onderwerpen als ‘betalen voor recreatie in de natuur’ is opgenomen in de enquête. De Heij: “Onze budgetten worden krapper en ook wij moeten kijken hoe we met een sluitende begroting, de natuur veilig en beleefbaar kunnen houden. Want wie betaalt uiteindelijk de rekening?”

De vierhoofdonderwerpen:

1. Wat is een goede balans tussen het bieden van recreatiemogelijkheden voor natuurbeleving en de ontwikkeling en bescherming van de natuur?

Als Natuurmonumenten beschermen we de natuur en willen we mensen graag uitnodigen te komen genieten van de natuur. Soms levert dit botsingen op. Bijvoorbeeld loslopende honden die achter reeën aan jagen of mensen die broedvogels verstoren. Het is niet altijd makkelijk om een goede balans te vinden tussen natuurbescherming enerzijds en natuurbeleving anderzijds. We willen u uitnodigen de enquête in te vullen hoe u hierover denkt.
Conflicten tussen verschillende gebruikers

2. Hoe gaat Natuurmonumenten om met conflicten tussen verschillende gebruikers, zoals wandelaars, hondenbezitters en mountainbikers?

Natuurbezoek is populair en veel mensen komen genieten. Onderling verschillen deze wensen; de een komt voor de stilte, de ander om gezellig met een groep te picknicken. De een laat zijn hond los lopen, de ander is bang voor honden. Mensen willen wandelen en fietsen, maar er is ook behoefte aan speciale routes voor ruiters en mountainbikers. Kortom, er komen veel verschillende vragen op ons af. En afzonderlijk kunnen we aan die vragen vaak tegemoet komen. Maar alle wensen in hetzelfde natuurgebied honoreren, is veelal niet mogelijk.

Hoe kunnen wij met die verschillende wensen omgaan? Wat is passend in natuurgebieden? Hebben mensen inderdaad last van elkaar? En hoe vinden ze dat wij dat op moeten lossen? We willen u uitnodigen de enquête in te vullen hoe u hierover denkt.
Kosten recreatievoorzieningen

3. Wie betaalt de aanleg en onderhoud van recreatievoorzieningen?

De leden, samen met donateurs en de overheid. Natuurbeleving kost geld. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van paden, het maaien van bermen en het snoeien en controleren van de bomen langs paden. Op welke manier kunnen we de financiering van natuurbeleving waarborgen? We willen u uitnodigen de enquête in te vullen hoe u hierover denkt.
Vergroten van recreatiemogelijkheden in het buitengebied

4. Wat moet er gebeuren om de toegankelijkheid van landelijk gebied voor natuurrecreatie te vergroten?

In het buitengebied verdwijnen steeds meer zandwegen en bosjes, waarmee ook zeer gewaardeerde recreatieruimte verdwijnt. De recreatie concentreert zich daardoor steeds meer in natuurgebieden. Dat beperkt de recreatieve mogelijkheden. Een van de problemen is bijvoorbeeld dat routes voor wandelaars, fietsers, ruiters of mountainbikers niet op elkaar aansluiten. Neem mountainbikers die in ons gebied een route van 15 km afleggen. Als ze die wekelijks fietsen, wordt die route al snel als saai ervaren en gaan de mtb’ers buiten de route rijden. Doordat omliggende eigenaren vaak niet meewerken met het creëren van aansluitende routes blijft het probleem bestaan.

Eerder onderzoek
Onderzoek naar de gevolgen van recreatief gebruik op de ecologische kwaliteit van natuurgebieden en ook naar overlast door recreanten onderling, is niet nieuw. O.a. de universiteit Wageningen heeft daar in het verleden al vele studies naar verricht. (bijvoorbeeld; bruggen bouwen tussen natuur en recreatie) Het grote voordeel van dit onderzoek van Natuurmonumenten is dat de beherende organisatie van plan is om de uitkomsten snel om te zetten in maatregelen. Ook zijn we benieuwd naarde actuele stand van zaken op dit gebied.

Doelgroepen recreatie volgens RECRON model
De enquête is opgezet door e Smart Agent Company. Voor vele partijen in de recreatiesector is dat een bekende naam; zij hebben o.a. voor de RECRON Innovatie Campagne een model uitgewerkt met 7 doelgroepen dagrecreanten. Deze doelgroepen worden ook gekoppeld aan de enquête. De Heij: “Doordat te werken me tdezelfde doelgroepprofielen als in de dagrecreatie, is het makkelijke om straks ook het gesprek aan te gaan met andere stakeholders.”

Meer informatie, en deelnemen aan de enquête: www.natuurmonumenten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *