Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL) en Natuurlijk Platteland Nederland (NPN) bundelen dan hun bestuurlijke krachten. Met deze samenwerking ontstaat de grootste organisatie op het vlak van natuur- en landschapsbeheer in Nederland. Het is bovendien een samenwerking die sterke banden heeft met de agrarische sector.
De leden van beide stichtingen zijn meer dan 10.000 particuliere natuurbeheerders of agrariërs die aan natuur- en landschapsbeheer doen. Met een gezamenlijk beheerd oppervlakte van meer dan 300.000 ha vertegenwoordigd de nieuwe organisatie een groter gebied dan Staatsbosbeheer.
Recreatie als economische drager
SBNL Directeur Wubbo de Raad: “We hebben te maken met zeer veel verschillende grondeigenaren, die allemaal hun eigen afweging kunnen maken m.b.t. toegankelijkheid voor recreatie. Het is voor ons wel belangrijk dat mensen de natuur kunnen beleven. Daarmee creëren we ook draagvlak voor ons werk. In een advies aan minister Bleker hebben we daar ook aandacht aan besteed. Bovendien zijn veel subsidies gekoppeld aan het openstellen van een gebied.”
Natuur en platteland gecombineerd
Behalve op belangenbehartiging richt de samenwerking zich ten behoeve van de agrarische en particuliere natuurbeheerders specifiek op het vergroten van kennis, kwaliteit en innovatie. De nieuwe organisatie heeft de ambitie om de vertegenwoordiger van deze groeiende groep van natuurbeheerders te zijn. Zij werkt in deze zeer nauw samen met de landbouworganisaties.
Bij de invulling van het nationale beleid voor natuur en landschap spelen agrariërs en particulieren een steeds belangrijker rol. Gelijkberechtiging tussen (meestal kleinere) particuliere natuurbeheerders en natuurorganisaties is dan ook één van de speerpunten van de nieuwe samenwerking. Duurzame en langjarige financiering zijn daarvoor noodzakelijk. Daarnaast krijgen de versoepeling van regelgeving en vergroting van de flexibiliteit meer aandacht. Dat is actueel in het kader van de landelijke bezuinigingen die ambtelijke werkgroepen hebben voorgesteld. Die bezuinigingen raken ook de uitvoering van de EHS, waarin nieuwe natuur wordt gerealiseerd. De ambtelijke voorstellen bieden aanknopingspunten voor meer agrarisch en particulier natuurbeheer.
Agrarisch natuurbeheer
De rol van agrariërs en particulieren ten behoeve van de invulling van het natuur- en landschapsbeheer in Nederland wordt steeds belangrijker. Speerpunt is het verhogen van de kwaliteit en duurzaamheid van het beheer. Denk daarbij niet alleen aan de EHS maar ook aan het beheer van het Nederlandse cultuurlandschap. Verder is het nieuwe Europese landbouw- en plattelandsbeleid, dat in de komende periode vorm krijgt, een kernonderwerp. Maatschappelijk interessante diensten zullen hun intrede doen: behoud van biodiversiteit, energie- en waterbeheer.
Meer informatie: www.sbnl.nl