Met de start van ‘Natuurlijk Cultuurrijk’ heeft stichting De Groene Koepel opnieuw een onderwerp aan het assortiment toegevoegd. Wat ooit begon als een organisatie voor natuurkamperen (nu 134 locaties) en trekkershutten (inmiddels 250 locaties) groeit steeds meer uit tot het centrale platform voor groene recreatie.
Met een subsidie van de provincie Overijssel is De Groene Koepel begonnen aan een pilot voor de app. In de directe omgeving van vijf recreatieterreinen in Overijssel zijn door Landschap Overijssel cultuurhistorische kaarten geleverd verhalen verzameld en in deze app weergegeven. De locaties zijn:
- Natuurkampeerterrein Erve De Meester
- Natuurkampeerterrein Klashorst
- Natuurcamping De Lemeler Esch
- De Wolfskuil groepsaccommodaties
- Camping De Bovenberg
Marieken Nieuwdorp, directrice van De Groene Koepel legt uit waarom ‘cultuur’ bij de organisatie past. “Met het project Natuurlijk Cultuurrijk benadrukt De Groene Koepel de onlosmakelijke verbondenheid tussen natuur en cultuur. In Nederland is bijna geen natuur te vinden die niet is ‘aangeraakt’ door de mens. De landschappen om ons heen zijn het resultaat van eeuwenlange bemoeienissen van de mens, zowel positief als negatief. Door het landschap goed te bestuderen is veel te leren over waarom een bepaalde plek eruitziet, zoals zij eruitziet. Kennis over het culturele erfgoed van een gebied geeft meer begrip en uiteindelijk ook meer verbinding met een gebied. We zien dat de verhalen over het ontstaan van een locatie / omgeving een enorme meerwaarde bieden voor de gasten op onze terreinen.”
Over de app
De app maakt gebruik van augmented reality techniek; een integratie van de werkelijke wereld waaraan informatie wordt toegevoegd. Op een oude kaart zijn locaties te zien waar verhalen te vinden zijn. Met behulp van je kompas kun je deze plekken vinden. Als je in de buurt bent, dan wordt de informatie onthuld. De app is inmiddels (gratis) te downloaden voor zowel Android als Apple gebruikers.
Vervolgstappen
Het is de bedoeling het project met de app na de pilot voort te zetten in de rest van Nederland. Bedrijven die interesse hebben (ook buiten De Groene Koepel), kunnen hun interesse nu al kenbaar maken door een mail te sturen aan De Groene Koepel. Ook het jubileumcongres van De Groene Koepel in 2020 komt in het teken te staan van de relatie tussen natuur en cultuur.
Meer informatie: www.natuurlijkcultuurrijk.nl
Het gaat goed met De Groene Koepel
De lancering van de nieuwe app was een mooi moment om bij Marieken Nieuwdorp te informeren naar de stand van zaken bij De Groene Koepel. Nieuwdorp: “Het gaat erg goed. Er is in Nederland veel behoefte aan onze natuurlijke locaties. De tijd waarin natuurkamperen een goedkoop en alternatief imago had ligt wel achter ons. Mensen ervaren een verblijf midden in de natuur als ‘luxe’ en zijn bereid om daar wat extra’s voor te betalen. We ervaren afgelopen jaren zelfs een tekort aan accommodaties en terreinen en zijn dus hard op zoek naar nieuwe locaties.” De gemiddelde grootte van een natuurkampeerterrein ligt op 30 plekken. De grootste camping heeft 120 kampeerplekken.
Stichting De Groene Koepel stond van origine bekend als een fusie tussen Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten. De ambities reiken inmiddels veel verder. Men wil de centrale koepel worden voor alles wat met natuurgericht toerisme te maken heeft. Daarvoor worden regelmatig kennisbijeenkomsten georganiseerd door het DGK lab, die ook open staan voor reguliere recreatiebedrijven. De activiteit ‘Eetbaar Landschap’ is een goed voorbeeld. Daarin wordt recreatiebedrijven geleerd hoe je het best eetbare planten op je recreatiebedrijf kunt invoeren. Met de lancering van Natuurlijk cultuurrijk wordt nu ook het onderwerp ‘cultuur’ nadrukkelijk onder de koepel gebracht.
Meer informatie: www.degroenekoepel.nl