Brabant stelt 53 miljoen beschikbaar voor ontwikkeling 3 natuurgebieden

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft in totaal ruim 53 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die de allure van drie belangrijke Brabantse natuurgebieden kunnen vergroten: de Brabantse Wal, de Maashorst en Het Groene Woud. Vanuit de regio’s komt bijna 75 miljoen euro op tafel om de plannen te realiseren.

natuurpoort Brabantse Wal
natuurpoort Brabantse Wal

Energie in de regio
Belangrijk doel van ‘Landschappen van Allure’ is het betrekken van gemeenten, organisaties en particulieren in de regio’s om de natuur te verfraaien en slimme combinaties te maken met recreatie en toerisme. Volgens Van den Hout komt die strategie prima uit de verf: ‘Dankzij de inzet van veel partijen worden de Brabantse Wal, Het Groene Woud en de Maashorst echt landschappen van allure, met een eigen identiteit en dynamiek. Zij zorgen voor verbinding van stad en platteland. Ze brengen mensen in contact met de natuur, met elkaar, met de historie, met de stad en haar achterland. En ze creëren nieuwe vormen van economie en ondernemerschap. Zo leveren ze een bijdrage aan de ambities van Noord-Brabant als Europese topregio’.

Westbrabantse Waterlinie
Het project Westbrabantse Waterlinie richt zich op:

  • – herstel van cultuurhistorisch erfgoed uit verschillende tijdperken, zoals Fort de Roovere en Fort Henricus;
  • – realisatie van toegankelijke recreatieve waterpoorten;
  • – aanleg van recreatieve infrastructuur voor fietsen en wandelen incl. routestructuren om het gebied toegankelijk en beleefbaar te maken (onder meer door gebruikmaking van GPS systemen en ‘Linie-app’s’)

Projectpartners zijn de gemeente Steenbergen, Natuurmonumenten, Waterschap Brabantse Delta, Stichting Menno van Coehoorn, Gilde Sebastiaan, Stichting Bezichtiging Monumenten, Evenementenbureau Brabantse Wal, gemeente Bergen op Zoom, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Vrienden van de West Brabantse Waterlinie, Watersportvereniging, exploitant jachthaven, Akkermans Leisure &golf, Benedensas VOF, werkgroep ‘de Waterschans’, Gemeente Roosendaal, Stichting Kasteel van Wouw en lokale burgers, ondernemers en verenigingen op het gebied van cultuurhistorie en recreatie.

Projectsom: 17,4 miljoen euro. Maximale investeringsbijdrage provincie:7,8 miljoen euro.

Meer Maashorst! Een gezond landschap
Het project ‘Meer Maashorst! Een gezond landschap’ richt zich op landschapsversterking, natuur en gezondheid (voeding, bewegen, lifestyle en zorg), dorpen & natuur in het landschap, cultuurhistorie.
Zo wordt gewerkt aan het herstel van dreven en driften (56 kilometer) in de Maashorst. Andere concrete projecten:

  • – landschaps- en ecologische maatregelen bij Oss, Schaijk, Zeeland, Uden, Nistelrode en Heesch;
  • – Aanleg recreatieve hoofdentree/poort Palmstraat vanaf A50/A59;
  • – Nieuwe natuur en groene dooradering buiten de ecologische hoofdstructuur (81 hectare);
  • – Aanleg van 14 hectare nieuwe gebruiksnatuur voor spelen en voeding;
  • – Inrichting van ‘gezonde landschappen’ zoals bij TBS kliniek Zeeland, Vitaliteitshuis bij ziekenhuis Bernhoven en bedrijf Fitland in Uden, bij Palmstraat Heesch (Staatsbosbeheer) en bij Kloostertuin Oss;
  • – Recreatieve voorzieningen (wandelen en fietsen);
  • – Voorlichting & educatie gericht op: Maashorst, een gezond landschap. Onderzoek naar de effecten van de projecten gezond landschap op mensen.

Projectpartners zijn de gemeenten Oss, Uden, Bernheze en Landerd. Waterschap Aa en Maas, IVN, Kloosterhuis ’t Zicht, GGZ, Herperduin Holding BV, Hofmans BV, ANBI stichting Nieuwe Natuur, Ziekenhuis Bernhoven, Natuurcentrum Slabroek, Villa d’Arto en andere lokale bedrijven, grondeigenaren en bewoners.

Projectsom: 31,7 miljoen euro. Maximale investeringsbijdrage provincie: 15,6 miljoen euro.

Een Vorstelijk Landschap (het Groene Woud)
Het project ‘Een Vorstelijk Landschap’ richt zich op de hoofdthema’s stad-land, natuur & recreatie bij de stad, landschap en cultuurhistorie, rust/stilte & slowfood, gezondheid.

  • – Er worden natuur- en landschapselementen aangelegd;
  • – De biodiversiteit in het landschap wordt verbeterd;
  • – De tuin en het park van een klooster en een hoeve worden in de oude glorie hersteld;
  • – Er ontstaan belevingsroutes, kunst in het landschap;
  • – Er komen sportlanes (fiets en wandel) vanuit de stad en
  • – Er worden ‘ommetjes’ (fiets en wandel) aangelegd in het landschap.

Projectpartners zijn de gemeente Tilburg, Abdij OLV Koningshoeve, Fontys, waterschap de Dommel, gemeente Oisterwijk, Diamant Groep, particuliere grondeigenaren, bewoners en maatschappelijke stichtingen.

Projectsom: 8,2 miljoen euro. Maximale investeringsbijdrage provincie: 3,3 miljoen euro.

Advies opgevolgd
Gedeputeerde Staten volgen met hun investeringsbesluit voor de drie projecten het advies van een externe commissie van deskundigen. De commissie beoordeelde de projecten op de volgende criteria:
– de mate waarin het project bijdraagt aan het versterken van het landschap,
– de mate waarin het project partijen laat participeren die nog niet eerder bij de ontwikkeling van het landschap betrokken zijn geweest,
– de mate waarin verdienmogelijkheden van het project voor het landschap bijdragen aan een structurele financiering van het versterken van het landschap,
– de mate waarin het project toepassing geeft aan innovatieve concepten en oplossingen in en voor het landschap.

De projecten ‘Bossche Buitens’ (Het Groene Woud) en ‘Van A naar B’ (Brabantse Wal) kunnen financieel niet worden gehonoreerd. Deze projecten kregen ook een uitstekende beoordeling, maar scoorden net iets minder hoog dan de andere drie.

Bron: persbericht provincie Noord-Brabant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *