Bezoekerscentrum van 3 miljoen voor Sallandse Heuvelrug

Staatsbosbeheer wil aan de noordzijde van nationaal park ‘De Sallandse Heuvelrug’ een nieuw bezoekerscentrum bouwen met de naam ‘De Paarse Poort’. Daarmee krijgt het gebied, dat jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers trekt, een nieuwe impuls. Provincie, gemeente Hellendoorn en Staatsbosbeheer willen daarin samen 3 miljoen euro investeren (provincie 1,5 miljoen, gemeente 0,3 miljoen en Staatsbosbeheer 1,2 miljoen euro).

Paarse Poort als blikvanger

Met deze nieuwe entree willen de partijen het noordelijke hoofdsteunpunt bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer een impuls geven. Het huidige bezoekerscentrum wordt verbouwd en zal een groen-educatief centrum worden waarin – naast Staatsbosbeheer -, de Publiekssterrenwacht Hellendoorn, de lokale afdelingen van het IVN en het CNME, en het Nationaal Park een plaats krijgen.

Schetsontwerp van 'De Paarse Poort', Sallandse Heuvelrug

Door deze unieke combinatie van functies zal de entree een breder publiek aantrekken en meer uitstraling krijgen. Om de entree aantrekkelijker te maken is het plan om een natuur- en cultuurplein te realiseren tussen het bezoekerscentrum en Dalzicht. Rondom het plein wordt ook de kenmerkende heide aangeplant, zodat de heide al vanaf de nieuwe Rijksweg in aanleg het beeld bepaalt. Al met al moet de Paarse Poort een blikvanger en trekpleister van formaat worden, met regionale uitstraling.

Ruim 1 miljoen bezoekers

Gedeputeerde Piet Jansen, van de provincie Overijssel legt uit: “Wij hechten veel belang aan een goede ontsluiting van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De Holtense kant heeft al een impuls gehad, nu is de Nijverdalse kant aan de beurt. Er komen jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers naar dit prachtige gebied en die moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn in een toplocatie voor natuur met dicht in de buurt allerlei recreatieve voorzieningen.”

Investering in natuur

Op de vraag hoe deze investering tot stand is gekomen, in tijden van bezuinigingen, antwoord Roswitha Rood van Staatsbosbeheer: “Dit soort plannen heeft een lange aanlooptijd. Er was door de verschillende partijen dus al rekening mee gehouden. Staatsbosbeheer zal de komende jaren wel moeten kijken hoe ze de exploitatie gaat financieren. Dat betekent o.a. dat er ook naar neveninkomsten gekeken wordt bij dit soort projecten.”

Meer informatie: www.overijssel.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *