Publicatie ‘Zwemmen in Nederland’

Het Mullier instituut en ARKO Sport Media publiceren een uitgebreid rapport over ‘Zwemmen in Nederland’. Zijdelings komen daarin ook zwembaden bij recreatiebedrijven aan bod. De nadruk ligt op openbare zwembaden en het zwemonderwijs in Nederland.

Het recent geopende zwembad Krommerijn, Utrecht
Het recent geopende zwembad Krommerijn, Utrecht

Veel zwembaden staan op de nominatie om gesloten te worden, en ook schoolzwemmen staat onder druk. Ook het zwemmen zelf lijkt aan populariteit in te boeten. Wil Nederland een zwemland blijven, dan vergt dat maximale inzet van alle partijen. In dit eerste ‘Brancherapport Sport’ bundelen onderzoekers van het Mulier Instituut voor het eerst alle beschikbare kennis over zwemmen in Nederland. Op basis van onderzoek en statistieken van een groot aantal organisaties wordt een beeld geschetst van hoe het zwemmen ervoor staat, en wat de kansen en uitdagingen voor de toekomst zijn. ‘Zwemmen in Nederland’ vormt daarmee een uniek naslagwerk voor iedereen die actief is of wil zijn in de zwemsector.

Over zwemvoorzieningen:

  • · Anno 2012 zijn er in Nederland 1.537 zwembaden (2002: 1.593), waarvan er bijna 700 openbaar toegankelijk zijn. Verder telt Nederland 1.200 zwemlesaanbieders. Er zijn 665 zwemverenigingen en reddingsbrigades actief.
  • · Jaarlijks investeren gemeenten 270 miljoen euro in bouw en exploitatie van zwembaden. Dat komt neer op 18 procent van het totale gemeentelijke sportbudget.
  • · 93% van de burgers vindt dat een zwembad een basisvoorziening zou moeten zijn in een gemeente. Inwoners hechten meer belang aan zwembaden, dan aan een bibliotheek, stadspark, of andere door de gemeente ondersteunde voorzieningen.
  • · 93% van de gemeenten heeft bezuinigd op sport of verwacht te moeten bezuinigen op sport; 64% van de zwembaden vreest bezuinigingen en 12% vreest voor sluiting.

De zwembaden bij hotels(/motels) en bungalowparken/campings vormen in deze publicatie een aparte categorieën. Deze zwembaden komen met name aan bod in de hoofdstukken ‘Zwembaden’ (Hoofdstuk 7) en ‘Toegankelijkheid van zwembaden’ (Hoofdstuk 8).

Meer informatie: www.mulierinstituut.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *