Vlaamse attracties en kust tevreden over voorzomer

De Vlaamse toeristische sector blikt tevreden terug op de start van het zomerseizoen. Ondanks de regenachtige laatste week blijft de balans overwegend positief. De Gazet van Antwerpen maakte een rondje langs de attractieparken en Westtoer zet de resultaten van de kust op een rijtje.

nieuwe attractie Dino Splash in Plopsa Coo
nieuwe attractie Dino Splash in Plopsa Coo

Pretparken en dierentuinen
Voor de pretparken en dierentuinen in België wordt het succes voor een belangrijk deel bepaald door het weer en het aanbod aan nieuwe attracties. Zowel regen als een hittegolf zijn geen gunstige omstandigheden voor een parkbezoek. En beiden kwamen de afgelopen weken voorbij. Gelukkig werd dat gecompenseerd door meerdere mooie dagen en de magneetkracht van nieuwe shows en attractie. Bellewaerde (met een nieuwe show) ligt nog vor op vorig jaar; Boudewijn Sea Park verwacht 3% meer bezoekers dan vorig jaar in juli; Plopsa Coo en Plopsa De Panne noteerden beiden +1,5% t.o.v. 2014. Het net geopende waterpark Plopsaqua trok in juli al 50.000 bezoekers. Een positieve uitschieter is Plopsa Indoor Hasselt die juist profiteert van regen (+ 7%). walibi en Aqualibi in Wallonië deden het ook uitstekend (+15%). De Dierentuinen Planckendael en Antwerpen Zoo noemen geen cijfers, maar noemen de bezoekaantallen ‘heel goed’. Lees het hele artikel op: Gazet van Antwerpen

Belgen_aan_zeeDe Vlaamse kust
Ondanks het wisselvallige weer van de jongste dagen noemt Westtoer de voorbije maand meer dan geslaagd. De start van de zomer was een voltreffer. De zonnige weken zorgden voor goede cijfers. “Ongeveer drie miljoen dagtoeristen zijn in juli naar de Kust gereisd. De sector van het verblijfstoerisme noteerde een betere bezetting dan vorig jaar. De verwachtingen voor augustus zijn optimistisch”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Na een uitstekende start met warm zomerweer heeft de maand juli de verwachtingen ingelost. Vooral het eerste deel van juli was door het zonnige weer een absolute voltreffer. Bij het verblijfstoerisme wordt de trend van last minute boekingen bevestigd. Tijdens de weekends noteerde de hotelsector een gemiddelde bezetting van ruim 90 procent. De weekdagen waren goed voor een gemiddelde bezetting van ruim 75 procent. Ook bij de verhuur van vakantiewoningen en in de campings werd een goede tot uitstekende bezetting vastgesteld. Voor de attracties was juli een sterke vakantiemaand met enkele topdagen tijdens de laatste week.

Bijdrage door dagjesmensen
In juli hebben ongeveer drie miljoen dagtoeristen de Kust bezocht. Tijdens het topweekend van 21 juli zijn 370.000 dagtoeristen naar zee gereisd. Dit laatste cijfer is afkomstig van de toerismebarometer die werd ontwikkeld door het provinciebedrijf Westtoer, het Agentschap Wegen en Verkeer en Proximus.
Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Kust bevestigt opnieuw als de belangrijkste toeristische bestemming in Vlaanderen. De Kust blijft ook in de zomer een favoriete bestemming van de Belg. Buitenlandse vakantiegangers appreciëren evenzeer de authentieke sfeer. Alle kustgemeenten zorgen voor een eigentijds toeristisch aanbod. De Kust blijft inzetten op kwaliteit en innovatie”. Nieuw in alle kustgemeenten zijn de strandbars die een meerwaarde betekenen voor het kusttoerisme. Ook talrijke evenementen zijn een inspiratiebron om een verblijf aan zee te boeken.

Meer informatie:
www.dekust.be (consumenten)
www.westtoer.be (voor bedrijven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *