Vier (natuur)musea genomineerd voor museumprijs

Klok & Peel Museum Asten, Naturalis in Leiden, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Natuurmuseum Brabant in Tilburg strijden dit jaar om de BankGiro Loterij Museumprijs 2014 en het bijbehorende bedrag van € 100.000. Op www.museumprijs.nl worden gestemd. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Dit jaar gaat de Museumprijs naar het natuurhistorische museum dat er het best in slaagt zijn collectie op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de vier musea. Op donderdag 3 april wordt de winnaar van de Museumprijs 2014 bekendgemaakt.

De genomineerden:
Klok & Peel Museum Asten is een groot museum dat bijna geheel op vrijwilligers draait, volgens de vakjury zetten zij op een vernieuwende wijze presentatietechnieken in om kennis over de natuur in de Peel – met name de fauna – over te dragen aan een breed publiek.

Naturalis in Leiden is genomineerd omdat het binnen de betreffende categorie musea een voorbeeldfunctie vormt. Het concept ‘LiveScience’ toont de museumbezoeker wat er zich afspeelt op de werkvloer van natuurhistorische wetenschappers. De presentaties zijn uitstekend verzorgd, vernieuwend en actueel.

De jury heeft het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gekozen vanwege de wetenschappelijke ambitie en het gegeven dat men zeer bewust bezig is met de collectie en presentatie. Ook willen zij vooral jong publiek trekken met gevarieerde educatieve activiteiten.

De jury prijst Natuurmuseum Brabant omdat er een goede combinatie en balans is tussen allerlei vormen van participatie, toepassing van multimediale presentatietechnieken en ‘doe-dingen’ voor kinderen. Zowel de opstellingen – in open depot of vitrines – als de collectie zijn bijzonder professioneel en van een hoog niveau.

Meer informatie: www.museumprijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *