Verhoging waterbelasting zware klap voor MKB ondernemers met zwembaden

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van staatssecretaris Weekers (Financiën) om de gevolgen van de belasting op leidingwater voor MKB ondernemers te verzachten. Wat RECRON betreft is deze aanpassing niet genoeg, de verhoging van de waterbelasting blijft een zware klap voor MKB ondernemers met zwembaden, die bovenop andere lastenverzwaringen komt. Het afgelopen jaar is bijvoorbeeld ook de energiebelasting al fors omhoog gegaan.

In de eerste plannen voor verhoging van de belasting op leidingwater was de branche in totaal ongeveer 7 miljoen euro extra kwijt. Dankzij ingrijpen van politieke partijen en dankzij actie van onder meer RECRON in samenwerking met VNO-NCW en MKB gaat hier 2,6 miljoen euro vanaf. Ondanks deze beperkte verhoging blijft het een te grote lastenverzwaring voor ondernemers.

Een camping met zwembad gebruikt ongeveer 30.000m3 water per jaar. In de oorspronkelijke plannen van het kabinet voor 2014 betaalde deze camping 9900 euro belasting aan leidingwater. Dankzij de aangepaste plannen betaalt deze ondernemer nu ongeveer 6040 euro belasting in 2014. Dit is echter nog steeds fors meer dan de 50 euro die ondernemers in 2013 betaalden.

Ondernemers met meerdere vestigingen moeten nog steeds een hele zware lastenverzwaring slikken. Optisport, dat zwembaden voor gemeenten exploiteert,  gebruikt voor de 30 grootste vestigingen 384.000 m3 water. In de oorspronkelijke plannen betaalde Optisport in 2014 bijna 126.000 euro belasting op leidingwater. Na bijstelling van de plannen betaalt Optisport nog 77.000 euro. Dit bedrag is nog steeds 50x zo hoog als de 1.500 euro die Optisport in 2013 betaalde.

RECRON stelt vraagtekens bij de rechtvaardiging en het nut van de belasting op leidingwater voor ondernemers met zwembaden. Het kabinet wil door de belastingverhoging efficiënt watergebruik stimuleren, maar zwembaden zijn wettelijk verplicht om bepaalde liters water te suppleren (30 liter per bezoeker). Er is dus geen mogelijkheid om dit watergebruik te verminderen. De belasting streeft hiermee zijn doel voorbij.

De verhoging van de belasting op water staat niet op zichzelf maar komt bovenop de andere explosieve verhogingen van onder meer de energiebelasting op gas en elektra en de duurzaamheidsbelasting. De ondernemers met zwembaden worden dus onevenredig hard geraakt. RECRON wil een einde  aan de stapeling van deze gebruiksbelastingen. Het is voor ondernemers met zwembaden door lastenverzwaring op lastenverzwaring bijna onmogelijk om nog een onderneming te runnen. Het komende jaar zet RECRON nog steviger in om de dramatische effecten van de voortdurend stijgende lasten tussen de oren van de Tweede Kamerleden te krijgen.

Bron: www.recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *