Nederlandse attractieparken laten voor steken vallen bij het (online) informeren van bezoekers over de toegankelijkheid van hun park. Volgens een onderzoek van uitmetkorting.nl licht driekwart van de Nederlandse pretparken haar bezoekers van tevoren onvoldoende in.
Informatievoorziening
Tijdens het onderzoek, uitgevoerd ter gelegenheid van de ‘Week van de toegankelijkheid’, werd o.a. gekeken naar de beschikbaarheid, de vindbaarheid en de kwaliteit van de informatievoorzieningen omtrent de toegankelijkheid. Slechts vijf van de negentien parken voldoen aan die criteria. Bij de grote pretparken Efteling, Walibi Holland, Attractiepark Slagharen, Toverland en Plopsa word je snel en uitgebreid geïnformeerd over rolstoelgebruik, een versnelde entree via de uitgang van een attractie, specifieke voedselwensen en meer. De overige veertien Nederlandse parken schieten hier tekort. Tien van de negentien parken geven maar beperkt informatie, terwijl vier van de parken zelfs helemaal geen informatie aanbieden.
Toegankelijkheid steeds beter
Dat maar weinig parken voldoende informatie geven over de toegankelijkheid, staat haaks op conclusie die Uitmetkorting.nl vorig jaar trok. Toen bleek uit een onderzoek dat meer dan 90% van de parken een goed beleid heeft, op het gebied van toegankelijkheid. De laatste jaren staan dagattracties steeds meer stil bij bezoekers met een zichtbare en onzichtbare beperkingen. Parken zijn steeds rolstoelvriendelijker geworden, accepteren steeds vaker de Autipas en houden rekening met bezoekers die vegetarisch, halal, kosjer, gluten- en lactosevrij eten. Dat blijkt onder meer uit een citaat van Hester Ubbink van de Efteling: “We houden ontwikkelingen op de diverse gebieden nauw in de gaten en laten ons adviseren door externe organisaties bij de bouw van nieuwe attracties en locaties en over verbeteringen bij bestaande attracties.”
Bron: persbericht Uitmetkorting.nl
Praktisch aan de slag met toegankelijkheid in de recreatie? Op de website van Pleisureworld is een handige publicatie verkrijgbaar: Aan de slag met toegankelijkheid, zorg en recreatie