De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceerde vandaag de cijfers over vastgoed op het platteland. Daaruit bleek o.a. dat veel maneges al langere tijd te koop staan. De toenemende beëindiging van landbouwbedrijven heeft ook verrommeling van het platteland tot gevolg.
Groot aanbod paardenbedrijven
Het aantal te koop staande paardenbedrijven is fors toegenomen. De slechte markt voor paardenbedrijven is onmiskenbaar het gevolg van de crisis. In tijden van bezuinigingen, verminderen of schrappen consumenten luxe-uitgaven zoals paardrijden. Maneges en pensions komen hierdoor in financieel zwaar weer. Daarbij hebben zij tevens te maken met gestegen stro- en voerkosten. De inbreng van eigen vermogen is noodzakelijk, hoewel de prijzen inmiddels lager liggen dan enkele jaren geleden. Ook een goede ligging is van belang. Paardenbedrijven staan langer te koop. Banken maken het belangstellenden extra moeilijk; soms moet zelfs 60 tot 70 procent door de kopers zelf gefinancierd worden. De verwachting is dat deze situatie voorlopig doorzet.
Verpaupering landschap
Door de verslechterde financiële situatie, regelgeving, verouderde gebouwen, te kleine bedrijfsomvang en gebrek aan bedrijfsopvolging overwegen veel ondernemers te stoppen. Het hoge percentage stoppers leidt tot een oplopende verrommeling en verpaupering van het landschap. Gebouwen en opstallen van stoppende boeren zijn soms niet geschikt voor hergebruik of in te passen in een ander agrarisch bedrijf. De NVM ziet herbestemming als kans voor ontwikkeling van het landelijk gebied. Het buitengebied blijkt geschikt voor zowel wonen als werken of juist de combinatie hiervan (anders dan de agrarische bestemming). Door de decentralisatie van bevoegdheden, ligt er een grote taak bij gemeenten en provincies.
Agrarisch en landelijk makelaars van de NVM realiseren uiteenlopende oplossingen voor locaties met een herbestemming. Een landelijk beleidskader hiervoor is noodzakelijk in combinatie met maatwerk per situatie en locatie.
Bron: persbericht NVM