Prison Island; doorontwikkeling van concept Escape Rooms

De Escape Rooms zijn enorm in opkomst in Nederland. In Winterswijk en Utrecht is inmiddels een nieuwe variant ontwikkeld, waarbij de nadruk veel meer op fysieke inspanning komt te liggen: Prison Island. In oktober 2015 opende de eerste spellocatie in Winterswijk; in december 2015 volgde een vestiging in Utrecht. Beide locaties zijn gekoppeld aan een kartcentrum.

Prison Island Utrecht
Prison Island Utrecht

Prison Island vs Escape Room
Prison Island wordt omschreven als een combinatie tussen een Escape Room en het spel van Fort Boyard (bekend van TV). Het spel bestaat uit meerdere cellen (24 in Utrecht, 20 in Winterswijk) met specifieke opdrachten. Vaak zijn dat fysieke uitdagingen. In tegenstelling tot een Escape Room kan het spel meerdere malen worden gespeeld doordat je in verschillende cellen verschillende opdrachten krijgt. Een woordvoerder van De Fabrique in Utrecht ligt toe: “In een uurtje Prison Island gaat het je al bijna niet lukken om alle 24 cellen te spelen, laat staan op te lossen. Alleen dat al is een herhaalbezoek waard. Daarnaast zullen wij blijven innoveren in de cellen, zodat we het spel iedere keer weer sterker maken en veranderen.” Red.: Een Escape Room kun je slechts één keer spelen omdat je daarna de oplossing van een specifieke Escape Room al kent.

Een sfeerimpressie:

Nog een belangrijk verschil met de Escape Rooms is de capaciteit. In een Escape Room kunnen meestal maximaal 12 personen het spel tegelijk spelen. In Prison Island zijn er 24 cellen met een specifieke opdracht waar je gemiddeld 2 tot 5 minuten mee bezig bent. Daardoor kunnen ook groepen tot 100 personen aan het spel deelnemen. Je schuift met je groepje van 2 a 4 personen steeds een cel op.

Prison Island is ontstaan in Zweden, waar inmiddels meerdere locaties zijn geopend. De bedenker is Anders Jackson. Hij is de concessiehouder van het spel en heeft de Nederlandse vestigingen op weg geholpen. Prison Island sluit ook goed aan op de trend van ‘Active Gaming’. Uit recent onderzoek door Springlab is gebleken dat een spel-sessie meer energie kost dan een potje voetbal.

Ten opzichte van Escape Rooms speelt de verhaallijn een minder grote rol. Het basisverhaal is simpel: je zit in een gevangenis en moet daar uit ontsnappen door opdrachten uit te voeren. Dat is vergelijkbaar met het spel van Fort Boyard. De thematisering is ook afgestemd op het ‘gevangenisgevoel’.

Een los spel van een uur kost in Utrecht € 17,50 en in Winterswijk € 18,50. (Actuele prijzen op de websites) Er zijn daarnaast diverse combinaties mogelijk met eten drinken en een nog completer (feestjes)arrangement.

Zie ook ons eerdere artikel: Escape rooms als succesfactor in Family Entertainment Centers

Meer informatie:
Prison Island naast Kartbaan Winterswijk
Prison Island in de Kartfabrique Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *