Poppodia hebben last van teruglopende publieksinkomsten

In de veelzijdige vrijetijdssector hebben ook de poppodia hun plek veroverd. Ondanks een dalende trend in aantal concerten en clubavonden, wisten de poppodia bezoekaantallen (ruim 3,3 miljoen bezoeken) op peil te houden, door gemiddeld meer bezoekers per concert te trekken. Het bezoek aan clubavonden en nachtprogrammering liep ook in 2012 verder terug.

Horecabesteding loopt terug
De Nederlandse poppodia hebben sinds begin 2008 te kampen met teruglopende publieksinkomsten, terwijl artiestengages, werkgeverslasten en huisvestingskosten blijven stijgen. Horecabestedingen van bezoekers lopen terug en de entreeprijzen stijgen al een aantal jaren sneller dan de koopkracht. De stijging van entreeprijzen is bovendien groter dan bij andere vrijetijdsbestedingen, waardoor de concurrentiepositie van poppodia op de vrijetijdsmarkt niet beter wordt. Dit blijkt uit ‘Poppodia in Cijfers 2012’, de jaarlijkse publicatie van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF)

Bezuinigingen en creatieve oplossingen
Desondanks slaagden de poppodia er in 2012 opnieuw in om gezamenlijk een klein positief resultaat te behalen. Het merendeel van de organisaties speelt tijdig in op teruglopende publieksinkomsten en blijft binnen de financiële kaders. De podia worden gedwongen risico’s te mijden in de programmering, minder en goedkoper te programmeren, meer inkomsten uit besloten verhuur te realiseren, te reorganiseren en te besparen op vast personeel. Zo zijn er weer meer vrijwilligers ingezet. De door de sector genomen maatregelen hebben op korte termijn tot resultaat geleid, maar zal de kansen voor nieuw talent en artistiek innovatieve programmering in de weg zitten. Op de lange termijn is dit schadelijk voor de positie van de poppodia als belangrijke deelsector van de podiumkunsten.
De VNPF benadrukt dat het bovenstaande gemiddelden van haar leden betreft en niets zegt over individuele organisaties.

Minder overheidsfinanciering
Ondanks het vaardig anticiperen van de podiumsector op de crisis, is er volgens de VNPF reden tot zorg voor een gezonde exploitatie van poppodia in de toekomst. De crises duurt voort. Dit jaar worden de eerder aangekondigde bezuinigingen op gemeentelijke subsidies daadwerkelijk een feit. Daarnaast zijn nieuwe bezuinigingen aangekondigd, en moeten gemeenten steeds meer gedecentraliseerde taken gaan vervullen. De VNPF verwacht dat dit de financiering door gemeenten onder extra druk zal zetten.

Meer informatie:
Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *