Nieuw Geogame Park in het Gooi

Toeristisch-recreatief innovatieplatform iTRovator start deze maand, in samenwerking met Natuurmonumenten, in ‘s Graveland met de ontwikkeling een Geogame Park; Een oefenpark waar iedereen kan leren Geocachen. Dit is inmiddels het tweede grote toeristische project rondom Geo-technieken in Nederland. Sinds 2012 timmert ook het Geofort in Herwijnen stevig aan de weg.

geocacheHigtech spelen in de buitenlucht
Geocaching is een opkomende vorm van beleven en gezond recreëren in de buitenlucht. Het is een hightech schatzoekspel dat over de hele wereld wordt gespeeld. Spelers navigeren met behulp van hun smartphone of GPS apparaat op zoek naar een schat, in de vorm van een container met inhoud, die ergens in het buitengebied ligt verstopt. De echte Geocache schatten zijn echter voor beginners moeilijk te vinden wat het spel voor hen vaak hoogdrempelig maakt. Met de ontwikkeling van dit Geogame Park wil iTRovator voor jong en oud die drempel op leuke wijze verlagen en hen stimuleren om op een vernieuwende, belevenisvolle manier naar buiten te gaan. Het Geogame Park wordt samen met een groep van ervaren Geocachers uit de regio Gooi & Vecht ontwikkeld en wordt begin september 2014 geopend.

Geocaching is ‘booming’
Geocaching is een van de meest populaire game platformen wereldwijd en het meest populaire location based game platform, dus voor gamen op locaties anders dan thuis. Er zijn circa 6 miljoen actieve gebruikers waarvan 35.000 in Nederland. Bovendien neemt de populariteit hier jaarlijks met 30% toe. Geocaching is dus booming en met de komst van een Geogame Park gaat dit alleen maar sneller. Geocaching is spannend, je moet zoeken, puzzels oplossen, je krijgt interessante informatie over plekken en je wordt beloond. Met Geocachen krijgt wandelen, fietsen of varen in Gooi & Vecht een extra dimensie. Je komt op verrassende plekken en treft bezienswaardigheden en curiositeiten aan die anders worden misgelopen. ‘Met geocachen wordt er plezier en een educatieve laag toegevoegd aan het beleven van de natuur’, aldus Jeanette Koelmans van Natuurmonumenten.

Inrichting van het Geogame Park
In het Geogame Park maakt de beginnende geocacher op laagdrempelige manier kennis met de mogelijkheden van dit leuke spel. Het start allemaal in het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland. Zo leert men over het gebruik van het GPS apparaat of de smartphone applicatie. Ter plekke en via handleidingen worden daar de spelonderdelen stapsgewijs uitgelegd, waardoor direct de eerste caches in de direct omringende natuur gezocht kunnen gaan worden. De eerste caches zijn heel eenvoudig en gaandeweg wordt het niveau hoger. Ook zullen op het landgoed Geocache workshops worden georganiseerd vanuit Natuurmonumenten en zijn Geocache benodigdheden in het bezoekerscentrum te verkrijgen. Na bezoek aan het Geogame Park is iedere beginner klaar om de andere Geocaches in Gooi & Vecht zelfstandig te gaan ontdekken. Overigens kunnen spelers er ook kennismaken met andere leuke location based game systemen zoals Munzee.

Gericht op de nieuwe recreant
Uit het ledenonderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat mensen graag zelfstandig en in eigen tijd de natuur in willen trekken, maar wel graag iets te doen hebben. Daar sluit Geocaching dan ook op aan.
‘Met het Geogamepark krijgen we er in de regio een innovatieve, unieke én gezonde attractie bij, die inspeelt op de huidige wensen van de recreant en toerist. Daar ben ik ontzettend blij mee want het is nodig in deze tijd sterk door te blijven ontwikkelen. We hopen natuurlijk ook dat het nieuwe park een grote aantrekkingskracht gaat krijgen op nieuwe bezoekers naar de prachtige regio met ook alle economische voordelen voor de ondernemers hier,’ aldus Marieke Hendriks, directeur van iTRovator. Het is daarom dat iTRovator, het toeristisch-recreatief innovatieplatform van de regio Gooi en Vechtstreek zich inzet op het Geocachen. De ontwikkeling van het Geogame Park is onderdeel van een groter internationaal Geocache project van iTRovator, waarover later in 2014 meer bekend wordt gemaakt. Het project wordt gefinancierd vanuit iTRovator, de gezamenlijke gemeentes van de regio Gooi en Vechtstreek, Natuurmonumenten en het Regionaal Bureau voor Toerisme Gooi & Vecht.

De verdere ontwikkelingen van het Geogame Park in het Gooi kunnen worden gevolgd op: www.vvvgooivecht.nl

 

Ervaringen van het GeoFort
Het GeoFort in Herwijnen is inmiddels al twee jaar actief met het inspelen op Geo-technologie. Afgelopen jaar trok deze attractie zo’n 50.000 bezoekers. Willemijn van Leeuwen van het GeoFort ziet dat er twee trends ten grondslag liggen aan het succes van Geocaching en andere geo-georienteerde spellen:

  1.   Gaming wordt steeds populairder; en niet alleen bij kinderen. Ook Serious gaming heeft een enorme ontwikkeling ondergaan. Op het Geofort worden o.a. simulatiegames georganiseerd voor bedrijven, waarbij geo-informatie een belangrijke rol speelt.
  2.   GPS wordt steeds toegankelijker. Steeds meer mensen hebben een GPS applicatie op hun smartphone. Voorheen waren liefhebbers van GeoCaching vooral aangewezen op de relatief dure (en technisch superieure) Garmin apparaten. De kwaliteit van gps in mobiele telefoons wordt echter steeds beter en steeds meer mensen weten er mee om te gaan.

Enkele succesvolle arrangementen bij GeoFort:
Bij GeoFort worden diverse geocaches juist voor de beginners georganiseerd. Vanuit een spannend verhaal begin je een tocht. Op deze manier hoeven kinderen niet saai te gaan wandelen met hun ouders, maar gaan ze op expeditie…. www.geofort.nl/wat-te-doen/speurtochten/

Daarnaast zijn er voor het onderwijs verschillende lesprogramma’s met GPS. Erg populair is het GPS tekenen, waarbij je zelf levensgrote tekeningen maakt met behulp van GPS. Hoe dat kan? De leerlingen lopen een zelf bedacht patroon en de GPS registreert hun wandeling. De tekeningen of kaarten worden na afloop geprojecteerd op Google Earth en geplaatst op internet voor de napret met leerlingen, maar ook voor het wedstrijdelement.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *