In september 2016 opent Laurent Valcke in Gent een innovatief Family Entertainment Center (FEC), aangepast aan de Vlaamse tradities. ‘Lekker eten en drinken’ neemt daarbij een prominente plaats in. Valcke lichtte zijn plannen toe tijdens het Family Entertainment Center Congres van Pleisureworld op 8 december j.l..
Vlaamse en Nederlandse FECs
Trendwatcher Hans van Leeuwen (Pleisureworld) schetste de ontwikkelingen voor de Nederlandse en Vlaamse markt. Die lopen niet geheel parallel. Van Leeuwen: “In Vlaanderen zie je dat de gastronomie de belangrijkste trekpleister is en dat daar activiteiten aan worden gekoppeld. In Nederland zijn veel geclusterde ontwikkelingen afkomstig vanuit sport en activiteiten.”
Valcke Bowling als basis
Laurent Valcke, opgegroeid binnen het dfamiliebedrijf Valcke Bowling, ziet volop mogelijkheden in de opkomst van Family Entertainment Centers, die hij zelf liever Multi Entertainment Centers (MEC) noemt. Het huidige bowlingbedrijf in Wevelgem wordt daarom omgebouwd naar een multifunctioneel bedrijf en in Gent wordt geweekt aan een groot nieuw MEC dat in september 2016 de deuren zal openen.
Valcke ziet vooral kansen in Gent omdat het nieuwe bedrijf ‘het beste van twee werelden’ biedt: “Kwaliteit in eten en drinken is voor de Vlaamse markt altijd het uitgangspunt. De leisure biedt troeven die de reguliere horeca niet kan bieden. Voor de foodservice, dat niet onze kernexpertise is, gaan we in zee met franchise O’Learys Sportsbar; en concept dat in veel grote Scandinavische steden al goed is aangeslagen.
De opening van de nieuwe O’Learys in Wevelgem valt samen met de EK voetbal. Valcke kon het niet nalaten om ook Nederlandse supporters van de Rode Duivels welkom te heten.
Combinatie horeca / leisure is kracht van het concept
De vestiging in Gent krijgt een oppervlakte van 4000 m2. Zoals al vermeld door Hans van Leeuwen staat in België de Food en Beverage centraal. Dat is dus ook hier het geval. Centraal staat het restaurant met 250 stoelen en een pub voor 200 personen. De leisure wordt o.a. ingevuld met 18 bowlingbanen, een minigolf, Icehockey, mechanische stier, een arcade en escape rooms. Daarnaast zijn er voorzieningen, zoals meetingrooms, om ook de zakelijke markt te kunnen bedienen.
Valcke noemt de vestiging van zijn bedrijf in Gent ook een omslag als het gaat om projectontwikkeling: “De afgelopen jaren werd er door projectontwikkelaars vooral gekeken naar de opbrengst per vierkante meter, en nauwelijks naar de aantrekkelijkheid voor bezoekers. Leisure stond op dat lijstje vrij laag, omdat de omzet per m2 aan de lage kant is. Wij zien dat de rentabiliteit van leisure juist een stuk hoger is. In onze bedrijfstak rekenen we met 30%; tegen 10% in de F&B.” De kosten voor een Franchise van O Learys leidt ook tot de nodige vragen. Valcke: “Natuurlijk betalen we een fee. Dat is ongeveer ter grote van het inhuren van een F&B manager. Die verdienen we wel weer terug in de ondersteuning die we van O Learys ontvangen.”
Meer informatie: www.bowling-kentucky.be
2 reacties
Eigenlijk is dit allerminst een “ontwikkeling”. In België zijn gerenommeerde familievriendelijke horecazaken al vrijwel sinds het interbellem (vanaf 1920..) een leverancier van pret-naast-eten-&-drinken. De énige nieuwigheid is wellicht dat nu soms het woordje FEC er wordt opgekleefd, terwijl dit vroeger gewoon Grand café-restaurant, of Brasserie, of Hoeve “xx”, of Huize “xx” was. What’s in a name. Officieel resorteren als deze zaken in België overigens in hun geheel exclusief onder het bedrijfstype ‘Horeca’, niet onder sport of vermakelijkheden. (Een snelle blik in de voor het bedrijf toepasselijke CAO’s leert dit)
Je kan voor België een heuse waslijst van dergelijke PRET-horeca etablissementen opstellen, zonder dat daar 1x het Amerikaanse letterwoord FEC aan gekoppeld wordt. Denk maar aan de vooral destijds spraakmakende “Siska'” in Knokke-Heist, er was niet één strand-vakantie familie die er aan voorbij ging ! (Enkele zijn gesneuveld voor de fenomenale vastgoedwaarde van de grond.)
Leuk om horen dat er dus “gewoon” weer één Grand café-restaurant bijgekomen is ! 🙂
Groet
Toch nog een randnota.
Het valt af te wachten of een dynamisch horeca-gebeuren dat ingekapseld zit in een “black box” , de traditie/verwachtingen van een Belgisch publiek doorstaat. De black-box dining out typologie, is wel héél erg Amerikaans van origine. Alle succesvolle PRET-horeca etablissementen verzorgen RUIM uitzicht op de omgeving, en zonder grote terrassen stort het zomerbezoek als een pudding in mekaar. OOK s’avonds… De markt kennen is altijd essentie.
Groet