Kust nog vaak onderschat in planning en beleid

De activiteiten langs de Nederlandse kust zijn in de loop der jaren flink verbreed.  En juist de breedte van de kust speelt daarin een cruciale rol. Tijdens de nationale kustdagen, georganiseerd door het NBTC in Egmond, werden ontwikkelingen aan de Nederlandse kust van verschillende kanten bekeken.

Kustbreedte bepaalt de mogelijkheden
Rijkswaterstaat houdt continu de kustlijn in de gaten om ons droge voeten te kunnen garanderen. Daarvoor wordt er regelmatig zand opgespoten; de zogenaamde zandsuppletie. Op diverse plekken groeien strand en duinen juist weer aan door aanwaaiend stuifzand, waardoor duinen breder worden en het strand juist weer smaller. Decisio deed onderzoek naar de strandbreedte en de effecten voor recreatie en schetste vier basistypen strand op basis van strandbreedte:

Categoriestrandgebruik Toelichting en voorbeelden Strandbreedtevanaf de duinvoet
Sport/evenementenstranden Gebruik door ruimtevragende (durf)sporten en evenementen. Bijvoorbeeld (delen van): Brouwersdam, Scheveningen, IJmuiden, Texel, Ameland Minimaal 100 meter
Zeer intensief, stedelijk Zeer drukke, bruisende badplaatsen. Scheveningen, Noordwijk aan Zee, Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, Hoek van Holland Minimaal 80 meter
Matig/redelijk intensief Middengroep wat betreft gebruiksintensiteit. Grote en gevarieerde groep met economische activiteit op het strand: vrijwel alle badplaatsen hebben strand in deze categorie. Minimaal 60 meter
Rustig recreatief Rustige stranden, maar wel economische activiteit vlakbij het strand. In kilometers hoort het grootste deel van de Noordzeestranden hiertoe Minimaal 25 meter

De strandbreedte wordt nu nog voornamelijk bepaald door veiligheidsbelangen; en dat wordt door iedereen als logisch ervaren. Inspraak vanuit de recreatie bij het bepalen van de strandbreedte komt nog lang niet overal voor; terwijl het strand voor veel regio’s een enorm belangrijke economische factor is. Uit het onderzoek van Decisio kwam o.a. de aanbeveling aan de recreatiesector om vooral zelf in beeld te brengen welk soort strand vanuit de recreatie- en horecabelangen op welke plekken is gewenst.

Ondernemers die meededen met deze workshop merkten nog op dat de te smalle stranden steeds vaker problemen opleveren; zo zijn er steeds vaker grote festivals op het strand van Scheveningen en die hebben flink wat ruimte nodig. Het zijn juist vaak de nieuwe (sport)activiteiten die steeds populairder worden en meer ruimte vragen op de stranden. Meebetalen door ondernemers aan zandsuppletie gebeurt nu al wel, maar het bedrag valt in het niet bij de enorme kosten die worden gemaakt door Rijkswaterstaat. Een investering in ’tijd en meedenken’ is daarom wellicht van grotere waarde dan een collecte om een paar kuub zand te sponsoren.

Het hele rapport over zandsuppletie en recreatie is te vinden op: www.decisio.nl/pdf/Recreatiebasiskustlijn.zip

Eén reactie

  1. Ik probeer ontwikkelingen met betrekking tot strandsuppleties te volgen en te filmen. Daarnaast bundel ik zoveel als mogelijk de informatie die op internet te vinden is waarbij ik niet te diep ga.
    Deze informatie is te zien op http://www.zwakke-schakels.nl. Dit doe ik zonder commerciële en/of politiek bijbedoelingen. Alle informatie is kosteloos te downloaden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *