Financiering via een beursnotering blijkt niet altijd de meest passende oplossing. Oprichter en grootaandeelhouder van cultuur- en dierenpark Pairi Daiza in België, Eric Domb, wil samen met een financiële partner, enkele vrijheden weer terug. Daarvoor doet hij een bod op alle uitstaande aandelen.
Vorige week kregen we al een toelichting op de dilemma’s die spelen rondom een beursnotering. Zo verwachten de aandeelhouders op z’n minst een stuk rendement uit hun investering – en liefst ook winstmaximalisatie. Eric Domb voert als CEO een strakke regie op de ontwikkeling van het park. Authenticiteit staat daarbij hoog in het vaandel. Bij de constructie van gebouwen uit de ‘werelddelen’ wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen uit het betreffende land; en het liefst worden ook vakmensen en kunstenaars uit het buitenland naar het park gehaald om de gebouwen e inrichting te realiseren. Soms is dat een oplossing die vele malen duurder is dan een oplossing met thematisering of het gebruik van materialen die in België makkelijker voorhanden zijn.
De wens van eric Domb is om verder te gaan op de weg die werd ingeslagen bij de naamsverandering in 2010 en de identiteit als Tuin der Werelden (een zoölogische, botanische en culturele tuin) verder uit te diepen. Concreet betekent dit dat Pairi Daiza in de komende jaren, parallel met de ontwikkeling van het park, meer zal investeren in niet-winstgevende projecten, zoals het behoud van bedreigde diersoorten (via de Pairi Daiza Foundation) of de ontwikkeling van culturele activiteiten. Gezien de aard van deze activiteiten en de hoge risico’s die deze projecten met zich meebrengen, zouden de belangen van de aandeelhouders niet meer helemaal parallel kunnen liggen met de lange-termijnstrategie van de onderneming.
Om deze potentiële conflicten te vermijden is het scenario dat bestudeerd wordt uit het persbericht van Wildo Properties SA en Alychlo NV een beursexit, georganiseerd in samenwerking met de hoofdaandeelhouder van Pairi Daiza, Wildo Properties SA. Wildo Properties wordt gecontroleerd door mr. Eric Domb, CEO van Pairi Daiza, en bezit momenteel 69,04% van de aandelen van Pairi Daiza en wil deze op lange termijn verankeren. Om deze eventuele beursexit te financieren heeft Wildo Properties verkennende gesprekken aangeknoopt met Alychlo NV, de investeringsmaatschappij van mr. Marc Coucke. Het uitgangspunt van dit scenario is de duidelijke wil van beide partijen om het 100% Belgische karakter van Pairi Daiza te behouden, het familiaal karakter van de groep te versterken, en een investeringsstrategie op lange termijn te bepalen die verschillende generaties overbrugt.
In een reactie licht Domb zijn besluit toe: “Ik denk er al jaren aan om mijn bedrijf van de beurs te halen. Ik merk steeds weer een groot verschil tussen de waarden van Pairi Daiza als ‘Tuin der Werelden’ en die van de financiële markten. De Beurs verlaten zou de beste manier zijn om de ziel van Pairi Daiza en zijn waarden te bestendigen.
Ik moet eerlijk zijn tegenover onze aandeelhouders : Pairi Daiza zal in de toekomst projecten ontwikkelen die niet bedoeld zijn om winst te maken, zoals de Pairi Daiza Foundation om diersoorten te beschermen of culturele activiteiten… Het is deze weg die ik wil volgen aan het hoofd van deze onderneming en die tegengesteld is aan een puur financiële benadering. Ik wil deze weg niet opdringen aan de aandeelhouders.
Deze onderneming is mijn hele leven. Mijn dierbaarste wens is om Pairi Daiza te beschermen, om deze onderneming 100% Belgisch te houden en een familiaal gezicht te geven waarvan de toekomst verzekerd wordt door eigenaars die met hart en ziel van dit project houden. Dat wordt mogelijk met Marc Coucke aan mijn zijde. Marc is al jaren erg gehecht aan Pairi Daiza. Hij is momenteel al de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf en is al ambassadeur van de Pairi Daiza Foundation.”
Zie ook ons verslag van 8 september 2015: Pairi Daiza blijft doorgroeien (naar 1,6 miljoen bezoekers)
Meer informatie: www.pairidaiza.eu/nl
Eén reactie
Een kleine randnota.
De nieuwe investeerder die als “Venture Capitalist” is ingestapt, verschilt van de beursnotering dat hij in één persoon de tegenwaarde van honderden kleine investeerders vertegenwoordigt. Hij verschilt echter niet op vlak van het investeringsdoel: return. Ik kan me niet voorstellen dat nu precies een “Venture Capitalist” MINDER eisen aan rendement (jaarlijkse ROI, herverkoopwaarde etc.) zou stellen dan kleine beurs-aandeelhouders?
Volgende verklaring werd gehoord : (Marc Coucke, op televisie, kort na zijn instap op 11/09/2015, met andere woorden 3 dagen voor datum van dit artikel.)
“De beurs heeft Pairi Daiza geholpen en Pairi Daiza heeft de beurs geholpen”, reageert Coucke. “De aandeelhouders hebben eraan gewonnen, maar nu is het tijd om minder aan het geld te denken en meer aan de ontwikkeling en de droom. Meer aan Pairi Daiza.”
Mij lijkt die verklaring zeer dubbel.
“..De beurs heeft Pairi Daiza geholpen en Pairi Daiza heeft de beurs geholpen …//… De aandeelhouders hebben eraan gewonnen, ..”
is volledig correct. ‘Park Paradisio’ had nooit zijn grote doorstart naar ‘Pairi Daiza’ kunnen maken, zonder de beursgang.
Het tweede deel ,
“.. maar nu is het tijd om minder aan het geld te denken ..”
..staat echter in schril contrast met de investeringspolitiek van M.Coucke. (Winstoptimalisatie door diversificatie…) , zodat ik die dan ook zie als een self-marketing act in een doorlopende Coucke-show.
Het doel is nog sneller groeien. Zeer lovenswaardig want het gebeurt met en door kwaliteit. Maar NIET met “minder” financiële return. DAT, mogen we mijns inziens naar het rijk der fabels verhuizen !
Groet