Gaming als nieuwe attractie in Nederlandse theaters en bioscopen

De populaire game Minecraft gaat de Nederlandse theater- en bioscoopzalen in. In oktober organiseerde Gamestad de eerste Minecraft gamedag in de Rembrandt bioscoop te Arnhem. Nu gamen als groepsactiviteit op fysieke locaties wordt georganiseerd biedt het ook volop kansen voor de recreatiesector.

minecraft gamestadWat is Minecraft?
Minecraft is een soort online legosysteem waarmee je van allerlei omgevingen kunt bouwen. Het gamen in de bioscopen is over komen waaien uit Amerika en Japan. Daar trekken game evenementen vele duizenden bezoekers. De games duren anderhalf uur per sessie. Volgens organisator Raoul van Heese is de capaciteit voor een groot deel afhankelijk van de capaciteit van de film/theaterzaal. “In de huidige theaters hebben we plek voor zo’n 100 deelnemers. Maar met 200 spelers zit je ook qua spel wel op het maximum.” In de Nederlandse theaters worden zowel kaarten voor spelers als voor fans verkocht. Va Heese: “De meeste mensen willen zelf spelen, maar er zijn ook ouders en fans van bekende gamers, die het leuk vinden om passief het spel te volgen. De meest fanatieke spelers kopen een dagkaart waardoor ze meerdere keren achter elkaar meedoen met het spel(verhaal)” Doordat je in Minecraft zeer flexibel bent in je fantasie kun je het spel ook goed aanpassen aan een specifieke omgeving. Zo zou je in een dierentuinomgeving bijvoorbeeld een virtuele dierentuin kunnen nabouwen.

Gamen; Leerzaam en leuk
Minecraft spelen in bioscopen is heel populair in Amerika. “Je speelt mee in je eigen film” zegt Raoul van Heese één van de oprichters van de startup Gamestad. Gamestad maakt games en organiseert workshops. “Wij leren kinderen games maken. Dat doen we door heel Nederland. Daarnaast ontwikkelen we tal van games voor bedrijven. Naast de workshops en games maken zijn we nu ook begonnen met het spelen van games in bioscoop en theater” aldus van Heese.

Minecraft, dat ruim 2 jaar geleden werd overgenomen door Microsoft voor bijna 2 miljard euro, is een populair spel. Gamers willen elkaar steeds vaker in het echt ontmoeten. Ze ontmoeten elkaar nu virtueel op een Minecraft server. In de bioscoop of het theater zien ze elkaar ook in het echt. Op de eerste Minecraft gamedag in oktober was de bekende YouTuber Cemal Czybulinski van NLGMinecraft aanwezig. Men kon Minecraft spelen met Cemal en met hem op de foto.

“Op woensdag 28 december gaan we weer Minecraft spelen in Arnhem. Dit keer in theater de Leeuw met YouTuber Bardo Ellens van Banjomovies. Bardo heeft ruim 300.000 volgers op YouTube en gamers vinden het super gaaf om live met hem in het theater te gamen” zegt van Heese. In januari staat er een voorstelling gepland in Den Haag met YouTuber Cemal.

Gamestad is een Nederlandse startup. één van de aandeelhouders is Edwin Rijkaart o.a. bekend als oprichter van de website Buienradar. “Dit is weer een nieuw avontuur waar ik veel vertrouwen in heb” zegt Rijkaart. “Gamers kunnen heel veel. Ze hebben veel skills en het is een interessante doelgroep om mee te werken. Ik zie tal van mogelijkheden voor de toekomst. Minecraft is een soort van digitale Lego. De eenvoud daagt veel creatievelingen uit om de mooiste dingen te maken. Ik was verkocht toen ik de Efteling in Minecraft zag. Ik bouw en speel nu zelf ook in mijn vrije tijd” aldus Rijkaart.

Games op je (recreatie)bedrijf
Gamestad faciliteert de techniek van het spel op diverse locaties. Dus ook recreatiebedrijven die ruimte hebben (film / theaterzaal) kunnen contact opnemen. Er kan dan zelfs een minecraft versie, speciaal gericht op het thema van de omgeving, worden georganiseerd. De doelgroep van minecraft zit overwegend in de leeftijdscategorie tussen de 8 en 14 jaar.

Meer informatie:
www.gamestad.co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *