DOMunder en Micropia winnen internationale museum award

De Utrechtse attractie DOMunder heeft tijdens de Museums and Heritage Show in Londen de prijs gewonnen voor beste internationale project. Het Nederlandse feestje werd compleet gemaakt door Micropia, de tentoonstelling over micro-organismen in Artis, die in de categorie ‘internationaal’ als tweede eindigde.

Tinker imagineers wint Museums + Heritage Award 1Feest bij DOMunder en Tinker
Bezoekers kruipen bij DOMunder in de huid van de archeoloog en dalen af onder het Domplein. Met een interactieve zaklamp gaan ze op zoek naar de archeologische overblijfselen die de verhalen van het Domplein vertellen. Nergens anders in Nederland is op één plek twintig eeuwen geschiedenis te zien en te beleven. Zie ook ons eerdere verslag op Pretwerk.
Meer informatie: www.domunder.nl

Tinker imagineers bedacht en produceerde de bezoekersbeleving van de eerste permanente, openbare opgraving in Nederland voor Stichting Domplein 2013. JDdV Architecten ontwierp de ruimtelijke constructie. Een ondergronds pad verbindt alle plekken en ruimtes van het belevingsverhaal. DOMunder opende in juni 2014 haar deuren en heeft inmiddels ruim 35.000 bezoekers ontvangen.
Meer informatie: www.tinker.nl

Micropia Artis
In de categorie ‘internationaal’ waren er vijf genomineerden, waarvan twee uit Nederland Het was dan ook heel bijzonder dat ook de prijs voor ‘Highly Commended’ naar Nederland ging. Bezoekers kunnen in Micropia met speciaal ontwikkelde 3D-kijkers zien hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten onder de meest barre omstandigheden. Door een bodyscan leren zij ook hun eigen micro-organismen kennen, waarna ze nooit meer hetzelfde naar zichzelf en de wereld zullen kijken.
Meer informatie: www.micropia.nl

Museums and Heritage Awards
De jaarlijkse Awards van de Museums + Heritage Show zijn voor de dertiende keer uitgereikt. Deze awards worden toegekend aan voortrekkers in de erfgoedsector, en honoreren expertise en innovatie bij musea, galerieën en attracties in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. The Museums + Heritage Show is het grootste vakevenement voor professionals op het gebied van musea, erfgoedbeheer en culturele attracties.

De winnaars in de diverse categorieen geven ook veel inspiratie voor andere projecten op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed en musea. Zo werden er o.a. prijzen uitgereikt voor ‘project met een bescheiden budget’ (Black Country Living Museum), ‘customer service’ (Kent Life Heritage Farm Park), ‘restauratieproject’ (The Grand Fountain Restoration, Paisley), ‘reizende tentoonstelling’ (“The Tower Remembers” A First World War commemoration), ‘innovatie’ (The Battle of Bannockburn Visitor Centre.)

Meer informatie: www.museumsandheritage.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *