De organisatie Wakker Dier (bekend van de campagnes tegen plofkippen) heeft nu ook de attractieparken in het vizier. Uit een onderzoek bij tien grote attractieparken blijkt dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met diervriendelijkheid bij de inkoop van eten en drinken.
Duinrell scoort nog het best
Duinrell komt bij dit onderzoek als beste uit de bus. Alhoewel zij op de schaal van diervriendelijkheid terecht komen in categorie C (Aardig op weg, maar kan beter.). De foodservice bij Duinrell wordt verzorgd door La Place. De Efteling doet het ook iets beter dan de rest met het D-label (Eerste mijlpalen bereikt, maar moet beter.) Deze twee bedrijven geven aan steeds vaker te kiezen voor bijvoorbeeld vlees met een welzijnskeurmerk, eieren met drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming en zuivel met weideganggarantie. Ook bieden ze zichtbaar vegetarische producten aan. Wakker Dier adviseert daarom bewuste consumenten om deze herfstvakantie naar de Efteling of Duinrell te gaan. Volgend jaar wordt het onderzoek herhaald; in de tussentijd roept Wakker Dier Julianatoren, Drievliet, Plopsaland, Toverland, Slagharen, Hellendoorn, Drouwenerzand en Walibi op een stap vooruit te zetten.
Vegetariërs afgescheept met een omelet
8 van de 10 pretparken vallen in de laagste categorie (E): zij hebben geen beleid voor het verduurzamen van hun horecagelegenheden en bieden nauwelijks een alternatief aan voor flexi- of vegetariërs. Walibi, Toverland, Slagharen, Hellendoorn en Drouwenerzand hadden wel vegetarische gerechten als er om gevraagd werd. Voor Julianatoren, Drievliet en Plopsaland is dat al teveel gevraagd, daar kun je slechts een broodje kaas of omelet krijgen. Bij alle pretparken is er veel aandacht voor ongezonde en dieronvriendelijke snacks, zoals hamburgers en frikadellen. Duinrell en de Efteling zijn wel bewust bezig met het eten in hun park: deze parken hebben een beleid voor het verduurzamen van hun horeca en zetten daar ook echt stappen in. Zij gaven aan te kiezen voor varkensvlees met een keurmerk, zuivel met een weideganggarantie en eieren met drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Daarmee steken ze in positieve zin boven de anderen uit. Maar net zoals de andere pretparken verkopen ook zij nog voornamelijk ijs en snacks, gemaakt van het goedkoopste vlees en zuivel.
Verbeterpunten
Als we informeren naar de meest essentiële verbeterpunten voor de foodservice waarmee je onderneming de meeste impact kan maken, dan komt Wakker Dier tot de volgende top 3:
- • Geen plofkip serveren
- • Kiezen voor vrij-uitloop-eieren
- • Een uitgebreid en goed zichtbaar vegetarisch aanbod aanbieden.
Het valt verder op dat zelfs Duinrell nog niet eens de helft van de maximale score haalt op de checklist van dit onderzoek. Is het nodig om helemaal vegetarisch te opereren om tot de maximale score te komen? Wakker Dier: “Absoluut niet. Stichting Wakker Dier streeft ook niet naar een vegetarische maatschappij, maar naar minder en beter vlees. In het rapport staat de scorekaart (Pagina 16). Daar kun je zien waar een pretpark aan moet voldoen om een topscore te halen.”
Meer informatie: www.wakkerdier.nl
Reactie RECRON
We vroegen ook de RECRON naar een reactie op het persbericht met de kop “Acht van de tien pretparken serveren volop dierenleed.” (‘iets’ activistischer geformuleerd dan in het bovenstaande bericht.) Zij laten weten: “RECRON vindt, net als Wakker Dier, dat het belang is dat er goed vlees en andere producten worden gebruikt. Het is aan bedrijven om hier keuzes in te maken, waarbij zaken als beschikbaarheid, prijs en kwaliteit een rol spelen. RECRON verwacht dat in de toekomst steeds meer bedrijven een keuze voor (meer) diervriendelijk voedsel gaan maken.”