Dierenpark Pairi Daiza blijft doorgroeien

In Nederland is Belgische Pairi Daiza nog relatief onbekend. Slechts 1% van het bezoek is uit ons land afkomstig. Dit jaar stevent het park af op een nieuw bezoekrecord waarmee het de grootste dierenattractie van de Benelux wordt; rond de 1,6 miljoen bezoekers. Ondertussen wordt er volop gewerkt aan uitbreiding met nieuwe themazones voor het 15 jaar oude park.

de antieke trap
de antieke trap

Dierentuin dekt niet de lading
Directeur Eric Domb omschrijft zijn park liever als ‘Jardin du Monde’. De basis van het park wordt gevormd door een abdijcomplex uit de elfde eeuw. Vele oude gebouwen, waaronder een kasteeltje, de watermolen, de prominente toren en de brede trappen stammen nog uit deze tijd. Ook de oude ommuring is nog intact. Centraal in het park ligt een lagune, dat ook mede beeldbepalend is voor dit bijzonder fraaie park dat de afgelopen jaren veel prijzen in de wacht sleepte. De redactie van Pretwerk.nl, net terug van een bezoek, kan de bijzondere kwaliteit alleen maar beamen. Qua omzet is het park voor ongeveer 50% afhankelijk van de entreetickets, 25% van de horeca en verder ziet men inkomsten uit souvenirs, pareren e.d.. Over de winst van het beursgenoteerde bedrijf zegt Eric Domb:”Elke winter investeren wij onze winst van het voorbije jaar in nieuwe projecten. Dat bezorgt ons soms koude rillingen door onvoorziene problemen en vertragingen die onvermijdelijk opduiken, maar elke keer slagen we erin om ons doel finaal te bereiken. En elk jaar mogen we daarbij op de warme goedkeuring van onze bezoekers rekenen, die onze trouwe bondgenoten zijn in dit avontuur.”

Stijgend bezoek zorgt voor logistieke problemen
Pairi Daiza is een beursgenoteerde onderneming, die daarmee ook verplichtingen heeft t.a.v. openbaarheid van de cijfers. Zo werden op 7 september bezoekcijfers voor de zomervakantie bekend gemaakt. (4 april – 31 augustus). Die kwamen uit op 1,3 miljoen. Dat was een forse stijging t.o.v. 2014 (1,05 miljoen). Het park sluit op 11 november. In 2014 kwam het totaalbezoek uit op 1,4 miljoen, dus daar gaat het park dit jaar fors overheen. Het groeiend aantal bezoekers zorgt ook voor logistieke problemen. Zo blijkt het parkeerterrein nu al een beperkende factor en is in het afgelopen seizoen enkele keren opgeroepen om niet meer naar het park te komen, omdat de wegen er naar toe vast stonden en het park te vol werd.

de Pogost (Russisch huis) in aanbouw
de Pogost (Russisch huis) in aanbouw

Uitbreiding op komst
Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe themawereld; ‘De wereld van het koude’. Woordvoerder Nico Vanhee ligt toe: “Die ‘wereld’ zal zeker niet in 2016 klaar zijn, dat wordt 2017 of 2018. In 2016 moet de Pogost, een Russisch restaurant dat 1.200 vierkante meter groot is, opengaan. Hier komt ook ruimte om zakelijke groepen te ontvangen, waarvoor nu nog te weinig voorzieningen zijn. De Wereld van het Koude wordt geen Russisch verhaal maar beslaat bijvoorbeeld ook noordelijk Amerika en Alaska. Wat de dieren betreft, gaat het voorlopig over rendieren, elanden, wolven, bruine beren en eventueel ijsberen. Die laatste enkel als we voor een goeie huisvesting kunnen zorgen; we zijn er ons van bewust dat ijsberen in dierenparken ondanks de goeie intenties niet altijd in optimale condities verblijven en die fout willen we niet maken.”

Wat ook op korte termijn – 2016 – zal opengaan is een uitkijkpost voor de prairiweide waar de Amerikaanse bizons zitten, die zijn nu enkel via de stoomtrein te zien. De uitkijkpost ligt net achter de Pogost, dus die wordt bereikbaar van zodra de grootste werken afgelopen zijn. Daar worden ook nog twee loodsen afgewerkt, eentje zal dienen als werkplaats voor onze stoomtreinen en ook deels als museum; de andere is een loods voor ons watervliegtuig (een Beech DS18), dat op termijn een plekje op het meer moet krijgen als uithangbord voor de Terre du Froid.

Authenticiteit als huismerk
Tijdens het bezoek aan Pairi Daiza gingen we ook wat dieper in op e filosofie van het park (vooral bepaald door grootaandeelhouder en directeur Eric Domb). De werelden die in Pairi Daiza zijn gebouwd geven een beeld van diverse werelddelen. Aan de authenticiteit worden nauwelijks concessies gedaan. Zo wordt het bouwmateriaal en vaak ook bouwend personeel uit de betreffende landen ingevlogen; ook al betekent dat regelmatig een fikse meerprijs in de kosten. bij de Aziatische olifanten werken bijvoorbeeld thaise medewerkers die vanuit huis gewend zijn om met olifanten om te gaan. Zij wandelen ook met de olifanten door het park op weg naar het bad. Ook de historische gebouwen en bestaande fauna zijn respectvol ingepast in het parkontwerp. Nog een beeldimpressie:

Meer informatie: www.pairidaiza.eu/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *