Campagne om helm te dragen op tournee langs indoor skibanen

Met een Kop van Jut start de actie ‘Gebruik je kop, helm op’. De campagne maakt een tournee langs diverse indoor-skibanen. Deze actie is een initiatief van VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) en de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Het doel is om snowboarders en skiërs te stimuleren een skihelm te dragen om ernstig hoofd- en hersenletsel te voorkomen.

kop-van-jut_230x344Het merendeel van de skiërs (62%) en snowboarders (35%) draagt nooit een helm tijdens het skiën. Het percentage skiërs dat daarentegen altijd een helm draagt is ten opzichte van 2008 flink gestegen van 6% toen naar 30% in 2011. Ook bij snowboarders ging het aantal helmdragers in dezelfde periode fors omhoog, van 20% naar 49%.

Hoofd- en hersenletsel
Jaarlijks worden in ons land circa 100 wintersporters in ziekenhuizen behandeld met ernstig hoofdletsel. Het werkelijk aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland ligt met zekerheid hoger. Maar omdat ziekenhuizen in de populaire wintersportlanden geen registratie van specifieke letsels bijhouden, is hier helaas geen uitspraak over te doen.

Hoofd- en hersenletsel is een ernstige verwonding die langdurig hinder oplevert. De belangrijkste gevolgen zijn: concentratieverlies, minder goed geheugen, snellere vermoeidheid en chronische hoofdpijn.

Kop van Jut
In de wintermaanden komen de bezoekers van de populaire indoor skibanen in Nederland een winterse Kop van Jut tegen. Door een klap op deze Kop van Jut te geven, zien wintersporters onmiddellijk zelf wat de gevolgen van een val op je hoofd zijn als je geen helm draagt. De actie verwijst naar de website www.gebruikjekop.nl waar meer tips staan over het dragen en kopen van een helm.

Sneller dan een brommer
“De snelheid tijdens het skiën wordt vaak onderschat, maar je haalt bij een afdaling al gauw snelheden die hoger zijn dan vijftig kilometer per uur. In het verkeer draagt men een helm, dus het idee om dit tijdens het skiën en snowboarden ook te doen is niet zo gek. Gelukkig dragen steeds meer volwassenen in navolging van kinderen een helm. In een aantal landen en in de skischolen is een helm al verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Die verplichting zal er voor volwassenen niet zo snel komen, maar als je een beetje nadenkt draag je een helm”, aldus Bert Romani, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

De Kop van Jut doet de volgende indoor skibanen aan:

SnowPlanet Spaarnwoude zondag 9 december 2012 10.00-17.00 uur
SnowWorld Landgraaf zaterdag 8 en zondag 9 december 2012 10.00-17.00 uur
Skidôme Rucphen zaterdag 15 en zondag 16 december 2012 10.00-17.00 uur
SnowWorld Zoetermeer zaterdag 22 en zondag 23 december 2012 10.00-17.00 uur

 

Meer informatie: www.veiligheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *