Bouw terrein Floriade 2022 begonnen

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdagmiddag 14 februari symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere. Samen met de gemeente Almere en de Floriade Almere 2022 BV werd bij dat moment stilgestaan.

Heleen Aarts (algemeen directeur Amvest), Peter Verdaasdonk (directeur van de Floriade Almere 2022 BV), Loes Ypma, Wethouder Floriade Gemeente Almere) en Marieke Mentink (directeur bij Dura Vermeer).

Samen bouwen aan de Groene Stad van de Toekomst
Bij gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest is algemeen directeur Heleen Aarts vooral tevreden dat de werkzaamheden zo snel na de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst zijn gestart. “Wij zijn blij dat we samen met Dura Vermeer en de gemeente aan de slag kunnen. Meer dan 40 jaar geleden kwamen de eerste Almeerders hier pionieren in de polder. Nu gaan we op deze plek de Groene Stad van de Toekomst verwezenlijken. Ik vind het heel mooi dat Almere een voortrekkersrol wil vervullen in de groene groei van steden en dat met de Floriade toont aan de wereld. Wij zetten daar graag onze schouders onder.”

”Klopt helemaal”, vult Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer aan. “Het is geweldig dat Dura Vermeer nu opnieuw betrokken is bij de realisatie van een Floriade. Wat deze expo echter bijzonder maakt, is het feit dat er na de Floriade een unieke stadswijk ontstaat met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.”

“Voor ons een heel mooi moment. Hier zijn we namelijk al zeven jaar naar toe aan het werken en nu gaat de bouw dan echt beginnen. Met de Floriade en alle gedachten die bij een groeiende groene stad horen waren we al begonnen, maar nu er is begonnen op het terrein waar in 2022 de expo plaatsvindt wordt het wel heel tastbaar”, aldus de Almeerse wethouder Loes Ypma.

“Dit is natuurlijk een belangrijke mijlpaal voor ons als expo-organisatie”, klinkt Peter Verdaasdonk, directeur van de Floriade Almere 2022 BV enthousiast. “We gaan nu een nauwe samenwerking aan met Amvest en Dura Vermeer voor de eerste inrichting van het Floriadeterrein. Het vastgoed dat tot 2022 ontwikkeld wordt, zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de expo en onderdeel blijven van de stadswijk na 2022. We gaan samen een unieke reis maken richting 2022”.

Planning voor de realisatie van de expo
Het bijzondere is dat de bouw van de expo en stadswijk ineen vloeien. Voor de expo gaan Amvest en Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets en landenpaviljoens (zoals o.a. de ‘green embassies’) realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein. Ondertussen is de ontwerpfase voor de eerste paviljoens ook gestart. Deze worden ontworpen door vijf Nederlandse architecten. In het voorjaar van 2020 start de bouw van de eerste landenpaviljoens. Het plan voorziet verder in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel. Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

Energie-neutrale, groene stadswijk
Na afloop van de expo in 2022 wordt het Floriadeterrein getransformeerd tot een aantrekkelijke stadswijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Een energie-neutrale stadswijk waar rust, ruimte en groen voorrang krijgen. Zo wordt het Groene Stad Arboretum, de alfabetisch geordende plantenbibliotheek die de kavels omzoomt, ook na de Floriade in stand gehouden. Het wordt een bijzondere wijk, echt een wijk voor alle Almeerders die met een brug over het Weerwater goed bereikbaar wordt, met een mix van 600 huur- en koopwoningen en 60 waterwoningen. Het is nog niet bekend wanneer de verhuur en verkoop van de woningen start.

De vier partijen timmerden als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein een hek om een schitterende Prunus avium, een zoete kersenboom, op het terrein. Deze Floriade gaat immers over de integratie van groen en stadswijk. Met deze symbolische handeling laten we zien dat we bouwen binnen bestaand groen.

Meer informatie: https://floriade.almere.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *