Bart de Boer vertrekt bij De Efteling

Directeur Bart de Boer, vertrekt (officieel per 1 september) bij De Efteling. De Raad van Bestuur laat weten dat zij het succes van de afgelopen periode willen consolideren; en dat daar een andere stijl van leidinggeven bij past. De reactie van Bart de Boer op Twitter zegt voldoende: “Jammer dat ik de #Efteling ga verlaten, maar consolidatie en Bart de Boer horen niet bij elkaar. Het zij zo…..”.

Logo_Efteling_zonder rand_FCGroeistrategie onder ‘de Boer’
“De Raad van Commissarissen is Bart de Boer zeer erkentelijk voor zijn bijdragen sinds 2008 aan de ontwikkeling van de Efteling. De uitvoering van het ambitieuze expansieprogramma dat de Efteling had opgesteld voor de periode tot 2013 was een belangrijk onderdeel van zijn opdracht. Onder zijn leiding, en dankzij de vele betrokken medewerkers van de Efteling, is succesvol uitvoering gegeven aan dit programma en heeft het attractiepark zich voortvarend verder ontwikkeld tot een vooraanstaand attractiepark in Europa.

Nieuwe koers
Na deze fase van zeer sterke groei en verbreding, zal de komende jaren de nadruk meer komen te liggen op consolidatie en versterking van de interne organisatie. Op die manier zal de groei van de afgelopen jaren in goede banen geleid kunnen worden en zal er maximaal gebruik kunnen worden gemaakt van alle mogelijkheden die inmiddels bij de Efteling zijn gecreëerd.
Het vertrek is niet  ingegeven door de onlangs ontstane onrust onder het personeel, en het conflict met de FNV. Sanders van de Efteling daar over: “Het gesprek tussen de Raad van Bestuur en Bart de Boer loopt al enkele maanden. Het heeft dan ook geen rol gespeeld bij het vertrek van Bart de Boer.” Het is volgens Sanders wel duidelijk dat er de komende vijf jaar minder geïnvesteerd zal worden: “We hebben de afgelopen vijf jaar 221 miljoen geïnvesteerd om bij de absolute top van Europa aan te kunnen haken. Dat investeringstempo kunnen we niet nog eens vijf jaar volhouden. Vandaar deze consolidatieslag. Dat betekent zeker geen stop op nieuwe attracties. We hadden in een eerder stadium al aangegeven dat de Hartenhof niet voor 2015 gerealiseerd zal worden. Dat is niet veranderd.” We mogen niet de conclusie trekken dat er tot die tijd geen andere investeringen worden gedaan in het park.

Voorlopige oplossing
De Raad van Commissarissen heeft Henk Kivits bereid gevonden om de komende periode als gedelegeerd lid van de Raad van Commissarissen tijdelijk de Raad van Bestuur te ondersteunen. Hij zal tevens voor eind 2013 advies uitbrengen over de gewenste structuur van de Raad van Bestuur en de toekomstige invulling van de positie van bestuursvoorzitter. Henk Kivits is in 2006 toegetreden tot de Raad van Commissarissen van de Efteling en beschikt over ruime kennis en ervaring van het bedrijf en de branche”, aldus Berry Bemelmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Laatste woord aan Bart de Boer
Bart de Boer: “ik heb leiding mogen geven aan een prachtige organisatie die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een internationale topspeler. De Efteling biedt haar gasten iets heel bijzonders. Om die beleving mogelijk te maken, hebben we veel geïnvesteerd in de kwaliteit van het park en zijn we op alle fronten fors gegroeid. De Efteling staat er uitstekend voor en heeft een mooie toekomst voor zich. Het is daarom een goed moment om voor de komende periode een andere invulling te kiezen van het bestuur. Ik kijk met heel veel trots en plezier naar wat we hier hebben neergezet”.

Bron: persbericht Efteling

Eén reactie

  1. Hoeveel minder bezoekers zou De Efteling getrokken hebben als De Efteling de € 221 miljoen niet had geïnvesteerd? En wat zouden die bezoekers dan als entreeprijs willen betalen? Wat zou dan het rendement van De Efteling zijn?
    Stel je start naast De Efteling (op de leisure boulevard) voor € 221 miljoen een nieuw park. Hoeveel bezoekers zou dit trekken? Zou dit park bijdragen aan je rendement en aan je lange termijnplan met steeds meer verblijfsrecreatie?
    Hoe ga je euro’s investeren en welk risico loop je? Wat als vraag bij De Efteling speelt, is iets waar een groot gedeelte van onze branche zich voor gesteld ziet. Het antwoord is vooraf niet eenvoudig te geven. Wie het weet mag het zeggen. Wat in ieder geval van alle ondernemers/bestuurders verwacht wordt, is dat zij vooraf de afweging maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *