Attractieparken blij met ouder personeel

Attractieparken zijn niet alleen maar op zoek naar jong en goedkoop personeel. Uit een rondgang door BNR radio blijkt dat steeds meer recreatiebedrijven in Nederland er bewust voor kiezen om ouder personeel in dienst te nemen/houden.  In de VS is deze ontwikkeling al wat langer gaande.

Het Dolfinarium is bewust op zoek naar oudere werknemers omdat die de huidige doelgroep (steeds vaker mensen op leeftijd) meer aanspreken. Maar ook voor het jongerenpark Walibi wordt ouder personeel op prijs gesteld.

De Efteling laat weten dat het personeel vaak zo lang in dienst is, dat de gemiddelde leeftijd daarmee automatisch omhoog opschuift. En ook Plopsaland heeft goede ervaringen met het in dienst nemen van 55-plussers.

Lees het hele artikel op www.bnr.nl

(foto door Hans van Leeuwen, Pleisureworld.nl)
Senioren werken mee op een attractiepark in de VS. (foto door Hans van Leeuwen, Pleisureworld.nl)

Trend komt overwaaien uit de VS
Reinoud van Assendelft de Coningh van het gelijknamige recreatie-adviesbureau, voorziet de komende jaren een verdere groei: “In de VS is deze ’trend’ al langer zichtbaar. Daar worden zelfs mensen aangenomen die de pensioengerechtigde leeftijd zijn gepasseerd. Het is voor deze senioren vaak een mix van leuk en noodzakelijk. De persioenvoorzieningen in de VS functioneren op een zeer bescheiden niveau, waardoor een bijverdienste voor veel ouderen zeer welkom is. Aan de andere kant zorgt het werk op zo’n attractiepark ook voor en leuke en zinvolle tijdsbesteding. Er is vaak geen sprake van een volledige baan. Liever werk op het park aan de geraniums, dan thuis achter de geraniums.”

Ouderen meer kwaliteitsbewust
Va Assendelft ziet ook een aantal praktische voordelen van ‘de oudere werknemer’; “Deze groep is over het algemeen veel kwaliteitsbewuster en meer klantgericht. De hedendaagse jongeren zijn met veel meer verschillende dingen tegelijk, en vaak ook met elkaar, bezig.  Zij willen vaak, na een paar jaar, weer wat anders. Bij de ouderen op de attractieparken in de VS zie je dat er veel meer sprake is van continuïteit. Nog een voordeel; zeker als de economie weer gaat aantrekken; Deze groep is op de arbeidsmarkt veel makkelijker beschikbaar. Ook in Nederland staan de pensioenvoorzieningen op dit moment onder druk. De combinatie met een langer gezond leven kan er voor zorgen dat ook in ons land, op termijn, mensen boven de penioenleeftijd een rol gaan spelen op de parken.”

Meer informatie: www.vanassendelftpartners.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *