Achterhoek krijgt nieuwe techniekattractie

In Ulft is afgelopen week ICER (centrum voor Industrie, Cultuur, Educatie en Recreatie) geopend. Dit innovatiecentrum wil met zijn activiteiten de industrieel-technische innovatie, creativiteit en inspiratie bevorderen, etaleren, laten beleven, verspreiden en in verhalen vertellen. Bezoekers krijgen vanaf 7 mei aan de hand van twaalf thema’s een innovatieve kijk op de wording van de ijzerindustrie in de regio.

Co-creatie
ICER is een samenwerking tussen onderwijsinstellingen, ondernemers, Kunstenaarscollectief Breekijzer en het Nederlands IJzermuseum. Het concept werd opgezet door ontwerpbureau Tinker in co-creatie met de regio en toekomstige gebruikers. De geschiedenis en innovatiekracht van de oude productindustrie gold daarbij als inspiratiebron.

Innovatie
In de voormalige Afbramerij wordt ICER een open innovatie lab. Jongeren, ondernemers, studenten, technici, uitvinders en kunstenaars gaan samen het experiment aan en maken het publiek deelgenoot van hun kruisbestuivingen door middel van eigentijdse, interactieve presentaties. Zij worden uitgedaagd door de inspirerende omgeving met diverse werkplaatsen en sferen.

Gezichtsscan
Tinker ontwierp de flexibele, verhalende inrichting met een programmeerbare zone en een semipermanente publiekspresentatie. Twaalf themaframes tonen verleden, heden en toekomst van de maakindustrie in de Achterhoek. Oude en nieuwe technieken, zoals 3D-printen, kunnen worden uitgeprobeerd. Door middel van een gezichtsscan aan het begin van de route kunnen bezoekers de spellen in de frames activeren. Op de wanden zijn doorlopend vertraagde filmbeelden geprojecteerd als echo van het industriële verleden.

Meer informatie:
www.icer.nl
www.tinker.nl

Spannende Geschiedenis in Gelderland
Tegelijk met de opening van het nieuwe museum werd ook de campagne ‘Spannende geschiedenis’ in Gelderland officieel gelanceerd. In iedere regio van Gelderland (Veluwe, Achterhoek, Regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) vindt men vanaf 6 mei de locaties waar men met Spannende Geschiedenis kan kennis maken. Van alle 200 locaties is een video- of audioverhaal gemaakt, dat de geschiedenis tot leven brengt. Met vaak een bijzondere, onverwachte invalshoek. Dit gebeurt aan de hand van acht tijdlijnen, van Prehistorie via Romeinen, Bataven en Middeleeuwen tot de Koude Oorlog. Op alle locaties staat een opvallende markering met in de meeste gevallen een QR-code. Door deze met een smartphone te scannen wordt op de telefoon direct de audio of video van de plek waar men staat gestart. Diegene die tevoren thuis vast wil kijken welke plekken hij in Gelderland wil bezoeken kan kijken op www.spannendegeschiedenis.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *