18 gemeenten kandidaat voor Fietsstad 2011

Achttien gemeenten dingen dit jaar mee naar de titel Fietsstad 2011. Deze verkiezing van de Fietsersbond vindt voor de vierde keer plaats. De achttien gekandideerde gemeenten hebben zich zelf aangemeld met een motivatie. De kandidaat-steden worden beoordeeld op de belangrijkste fietsroutes naar winkels, stations, sportvoorzieningen enzovoort, maar ook op een speciaal thema “Onderweg naar school”. Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe.

Uit de achttien gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, meldpuntgegevens ) vijf gemeenten voor de titel Fietsstad 2011. In juli maakt de Fietsersbond bekend welke vijf gemeenten de eindstrijd aangaan.

Vervolgens bezoekt de deskundige jury de genomineerde gemeenten om de situatie op straat uitgebreid te beoordelen. Ook het publiek krijgt de kans om te reageren op de nominaties via onder andere sociale media. Op deze manier krijgt de jury genoeg informatie om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Op 17 november maakt de Fietsersbond bekend welke gemeente zich Fietsstad 2011 mag noemen.

Kindercriteria
Het thema “onderweg naar school” vraagt natuurlijk om specifieke input van kinderen en ouders. Via onder andere het Jeugdjournaal worden kinderen uitgenodigd om te vertellen wat zij belangrijk vinden en waar de onderzoekers op moeten letten: de kindercriteria. Ook kunnen kinderen meedingen naar een plaats in de jury.

Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek namelijk dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen ook een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen.

Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsbalans
De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.

Meer informatie: www.fietsstad2011.nl

 

De gemeenten die zich kandidaat hebben gesteld in alfabetische volgorde:

Alphen aan den Rijn
Breda
Culemborg
Delft
Den Bosch
Doetinchem
Goes
Groningen
Harderwijk
Houten
Leeuwarden
Leeuwarderadeel
Littenseradiel
Pijnacker-Nootdorp
Roermond
Utrecht
Zoetermeer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *