MSC Cruises maakte onlangs bekend dat zij op hun schepen een eenheidstarief gaan voeren voor de 3-gangenmenu’s in hun specialiteitenrestaurants. Kwalitatief goed eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de formule van MSC cruiseschepen. Een deel van de foodservice is bij de prijs inbegrepen. Hoe verleid MSC haar passagiers om een meerprijs te betalen voor een specialiteitenmenu? En waarom wordt er gekozen voor een all-inclusive prijs?

Eén menu, één prijs
Bij cruises van MSC is eten en drinken normaal bij de prijs inbegrepen. Restaurants en bars zijn de hele dag geopend en dat zorgt voor een bijzonder gastvrije beleving. Ter illustratie; Cruiseschip MSC World Europa dat in de Middellandse Zee vaart, heeft een capaciteit van 6.774 passagiers. Aan boord zijn er 13 eetgelegenheden waarvan 6 specialiteitenrestaurants
De specialiteitenrestaurants vallen buiten de all-inclusive formule en worden afgerekend op basis van de prijzen in de menukaart. Daarin komt nu verandering. Gasten kunnen voortaan kiezen uit een rijke variatie aan gerechten van het volledige restaurantmenu voor één vaste prijs. Dit biedt niet alleen meer keuze, maar ook meer waarde en transparantie, waardoor de specialiteitenrestaurants voor iedereen toegankelijker worden. De menu’s stellen gasten in staat om ten minste één voorgerecht, één hoofdgerecht en één dessert te kiezen voor een vast bedrag. Daarnaast zullen er exclusieve gerechten beschikbaar zijn, zoals Ozaki Wagyu-rundvlees, tegen een kleine meerprijs.
Wim Willems, van MSC Cruises Benelux, legt uit dat de keuze voor een eenheidsprijs mede is ingegeven door efficiency: “Eén standaardprijs voor alle menu’s heeft te maken met efficiency inderdaad en gebruikscomfort, transparantie. Dit maakt het eenvoudiger voor de reizigers.”
De passagiers krijgen vooraf al de mogelijkheid om via arrangementen één tot vier specialiteitendiners te boeken. Deze arrangementen zijn volledig flexibel en kunnen worden gebruikt om favoriete restaurants opnieuw te bezoeken, waardoor gasten de vrijheid hebben om hun ideale culinaire planning aan boord samen te stellen. Gasten die hun specialiteitenrestaurantarrangement voorafgaand aan hun cruise aanschaffen, kunnen genieten tot 20% korting op de prijs.
Upsell op een cruisevakantie
Wie verwacht dat Nederlandse bezoekers altijd op zoek gaan naar een koopje, heeft het mis. Willems: “We zien dat Nederlanders (en Belgen) heel vaak extra’s boeken zoals Specialiteiten Restaurants en Excursies. Dit zijn de twee meest gekozen extra’s bij de boekingen.”
Er zijn op het nieuwe schip MSC World Europe nu zes bijzondere dineropties, die bijzonder populair zijn bij de cruisepassagiers. Reserveren wordt dan ook aangeraden. Voor de toekomst zijn conceptwisselingen eenvoudig to te passen. Het nieuwe prototype schip biedt een blanco canvas met de mogelijkheid om gloednieuwe concepten en boeiende ervaringen te introduceren.
Foodservice aan boord van de MSC World Europe
De 6 specialiteitenrestaurants aan boord van MSC World Europa:
- Chef’s Garden Kitchen – Een samenwerking met Michelin-sterrenchef Niklas Ekstedt, met een focus op natuurlijke ingrediënten en een ‘farm-to-ocean’-ethos.
- La Pescaderia – Fish Market – Een traditioneel mediterraan visrestaurant met verse zeevruchten en zitplaatsen in de buitenlucht.
- Butcher’s Cut – Een steakhouse in Amerikaanse stijl, bekend van andere MSC-schepen.
- Kaito Teppanyaki & Sushi Bar – Aziatisch geïnspireerde gerechten met live kookshows op de teppanyaki-plaat en een selectie van sushi.
- HOLA! Tacos & Cantina – Een restaurant geïnspireerd op Latijns-Amerikaans streetfood, met een levendige en kleurrijke sfeer.
- Les Dunes Restaurant – Een elegant restaurant dat exclusief is voor Aurea-gasten, met een verfijnd menu en een rustige ambiance.
Naast deze specialiteitenrestaurants zijn er ook drie buffetrestaurants aan boord, elk met een eigen sfeer en aanbod en beschikbaar voor iedereen. Eén van deze buffetten is 24/7 geopend, wat flexibiliteit biedt voor gasten die op elk moment van de dag willen dineren.
Meer informatie: www.msccruises.nl/aan-boord/eten-en-drinken