De hittegolf vraagt om de nodige maatregelen

Het KNMI heeft voor vier provincies code oranje afgekondigd; Waterleidingbedrijven vragen om minder water te gebruiken; En waterrijke gebieden hebben te maken met topdrukte; en dat is lastig in coronatijden.

Sinds 8 augustus heeft het KNMI voor de provincies Limburg, Brabant, Zeeland en Gelderland code oranje afgekondigd. Dat betekent dat daar het nationaal hitteplan van kracht is. Vandaag (10 augustus) worden temperaturen van boven de 35 graden verwacht. De hittegolf houdt volgens het KNMI nog wel even aan.

Meer informatie: Nationaal Hitteplan op www.rivm.nl

Roep om waterbesparing

Watermaatschappijen in Nederland doen een dringend beroep op de samenleving om deze dagen zuinig om te springen met (drink)water. De behoefte aan water is deze dagen groot; bijvoorbeeld voor het vullen van een zwembad(je) of het sproeien van de tuin.

Meer informatie: #Zonnigweerzuinigmetwater op www.vitens.nl

Hittegolven en de lange termijn

Het KNMI ziet in haar cijfers dat het aantal hittegolven en tropische dagen (boven de 30 graden) de laatste jaren toeneemt: “Vroeger waren dit soort temperaturen uitzonderlijk, tegenwoordig zijn ze vrij gewoon. Het aantal tropische dagen was honderd jaar geleden gemiddeld net iets meer dan één per jaar. In het huidige klimaat zijn dat er rond de vijf per jaar.”

Meer informatie www.knmi.nl

De stijging van het aantal dagen met hoge temperaturen gaat ook gevolgen hebben voor de recreatiesector. Het argument om Nederland in de zomer te verlaten vanwege onvoldoende zonnige dagen, is letterlijk aan het verdampen. Een toename van het aantal tropische dagen zorgt er voor dat de terugverdientijd van typische tropische voorzieningen zoals buitenzwembaden en outdoor waterattracties wordt verkort.

Zie ook: Vakantieparken bieden nauwelijks vakantiehuisjes met airco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *