Dagjes-uit goed voor 80% toeristisch/recreatieve bestedingen in Drenthe

Dagjesmensen zorgen voor 80% van de totale bestedingen in de Drentse vrijetijdssector. 15% komt vanuit binnenlandse verblijfstoeristen en 3% vanuit buitenlandse toeristen.

Afgelopen woensdag nam een vertegenwoordiging van de Drentse Provinciale Staten een kijkje in de keuken bij Marketing Drenthe. Hier kregen zij van directeur Astrid Crum en gedeputeerde Henk Brink te horen dat de bestedingen in de sector nog nooit zo hoog waren als het afgelopen jaar. Maar liefst 1,7 miljard euro ging er om in recreatie & toerisme in 2018.

Dagjes uit

In 2018 werden er bijna 54 miljoen uitstapjes gemaakt in Drenthe, waarbij gemiddeld 25 euro werd besteed. Samen levert dit de sector 1,3 miljard op aan inkomsten. De dagrecreant besteedt ruim de helft van het budget aan de activiteit zelf (toegang, eten, drinken) en nog eens 11 euro aan vervoer- en parkeerkosten. Er wordt voor een dagje uit in Drenthe meer uitgegeven dan landelijk. Dit komt onder meer door hogere vervoerskosten, er worden hier relatief meer kilometers afgelegd voor een uitje.

Eens in de drie jaar onderzoekt NBTC uitvoerig het vrijetijdsgedrag van de Nederlander. In 2015 waren de daguitjes nog goed voor 828 miljoen euro. De afgelopen jaren heeft het dagtoerisme dus een flinke groei doorgemaakt, al is door een verbeterde meetmethode geen exacte vergelijking mogelijk. In Drenthe zijn binnen het dagtoerisme vooral buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen, erg populair (34%) gevolgd door uitgaan (16%) bezoek aan attracties (15%) en winkelen (13%).

Toerisme waardevol voor Drenthe

Er is een toename te zien in het aantal dagjesmensen dat Drenthe bezoekt en ook in het verblijfstoerisme was in 2018 een stijging te zien van het aantal overnachtingen, het aantal gasten en de bestedingen. Dat het economisch belang van de sector toeneemt, blijkt eveneens uit de toename van het aantal banen in de sector. Gedeputeerde Henk Brink: “Toerisme is waardevol voor Drenthe. De afgelopen twee jaar is de werkgelegenheid met 500 banen gestegen en toerisme draagt ook positief bij aan de economie en de leefbaarheid op het platteland”.

Vrijetijdseconomie speerpunt provincie

Dat de vrijetijdssector zo’n positieve ontwikkeling doormaakt heeft met meerdere factoren te maken. Astrid Crum: “Op een aantal factoren heb je geen invloed, maar op een groot aantal wel. In 2015 heeft de Provincie van de vrijetijdseconomie speerpunt van beleid gemaakt, waarbij als doel werd gesteld om in vier jaar tijd meer bezoekers, meer banen en meer bestedingen te genereren. Door de gezamenlijke aanpak en intensieve samenwerking in de sector zijn deze gestelde doelen na drie jaar al ruimschoots behaald.”

bron en meer informatie: www.drenthe.nl/marketing-drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *