Bereidheid coronamaatregelen groot onder kermissen

Er blijkt grote bereidheid onder organisatoren om maatregelen te nemen waarmee kermissen in ieder geval door kunnen gaan. Zo is driekwart van de organisatoren ervoor om het kermisterrein te voorzien van hekken zodat toegangscontrole mogelijk wordt.

Bijna de helft geeft aan bereid te zijn de kermis te verplaatsen naar een ander terrein waar meer ruimte is. Organisatoren van kermissen verwachten dit jaar wel beduidend minder kermisbezoek. Ook als er wel weer kermissen mogelijk zijn, verwacht 40% dat er minder bezoekers komen. Dat komt door de coronamaatregelen die naar verwachting nog het hele kermisseizoen gelden. Dit blijkt uit een quickscan die onderzoeksbureau Respons hield in samenwerking met De Nederlandse Kermisbond (NKB) en de Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK).

Onzekerheden opstart kermisseizoen

Momenteel is een derde van alle kermissen van 2021 reeds door Covid19 geschrapt. Dat leidt al tot een verlies van ruim 2 miljoen bezoeken. Ondanks de onzekerheid staan er vooralsnog veel kermissen op ‘doorgaan’. Ook de 3 grootste kermissen van Nederland in respectievelijk Tilburg (juli), Weert (september) en Hoorn (augustus) staan vooralsnog op de kalender, maar of ze plaatsvinden en/of in welke vorm is nog onduidelijk. Weert werd in 2020 geschrapt, de beide andere grote kermissen gingen vorig jaar in aangepaste vorm door. Alleen deze drie kermissen waren in de pré corona jaren goed voor circa 2 miljoen bezoeken.

Jan Boots (NKB): “Uit de quickscan blijkt dat organisatoren en exploitanten weer graag aan de slag willen zodat, na het dramatische kermisjaar 2020, ook 2021 niet geheel verloren gaat.” Atze Lubach (BOVAK) voegt daaraan toe “feit is dat we helaas weer een verkort kermisseizoen krijgen met de nodige hindernissen en onduidelijkheden onder andere ten aanzien van de behandeling van vergunningsaanvragen, welke beperkende coronamaatregelen gelden straks en hoe snel kan een kermis een vergunning krijgen. Met andere woorden een mogelijk nabije start van het kermisseizoen 2021 is nog zeer ongewis en van vele onzekere factoren afhankelijk.”

Hogere kosten door coronamaatregelen

Meer dan de helft (54%) van de organisatoren denkt dat bezoekers op de kermis tenminste hetzelfde besteden als voor corona. Een derde verwacht zelfs dat er sprake zal zijn van een inhaaleffect en de bezoekers meer gaan uitgeven. 83% van de organisatoren verwacht dat de kosten voor de organisatie hoger zijn. De rekening zal moeten worden betaald door organisatoren en exploitanten zelf, zo denken ze. Daarbij wordt ook gerekend op een bijdrage van de betreffende gemeenten.

Kermistraditie belangrijk voor samenleving

“De kermis is een vertrouwd beeld voor steden en dorpen, gemeenten vinden dit ook belangrijk”, aldus NKB-voorman Jan Boots. “Juist daarom mag 2021 niet ook verloren gaan. De jongste doelgroep van de kermis, de kinderen die voor de eerste keer met hun vader en moeder naar de kermis gaan, worden nu weer gemist. Als dit zo doorgaat, dan komt de toekomst van de kermis in gevaar, daar vragen wij aandacht voor bij gemeenten. Kermis is een traditie die stamt uit de middeleeuwen en veel kermisexploitanten behoren tot de 6e of 7e generatie, zij zijn essentieel onderdeel van het vertrouwde beeld van de kermis.”

Bron en meer informatie:

www.bovak.nl

www.denederlandsekermisbond.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *