Banken terughoudend met financiering private equity partijen voor overnames?

Begin deze week publiceerde het Financieel Dagblad (FD) een artikel met als kop: ‘Banken verliezen miljarden op leningen aan private equity voor overnames‘. Op dit moment speelt er in de recreatiesector een grote overname van Landal (Platinum Equity) door Roompot (investeringsmaatschappij KKR).

Welke ontwikkelingen spelen er bij investeringen door private equity partijen? Door de gestegen rentes is de marktverhouding veranderd. Investeerders / spaarders krijgen nu veel meer rendement op hun spaartegoeden. Dat gaat ten koste van investeringen in projecten die private equity partijen op de markt brengen. Het doorverkopen van leningen aan beleggers wordt steeds lastiger. Dat heeft weer zijn weerslag op het aantal overnames in de afgelopen kwartalen. Lees het hele artikel op www.fd.nl

Financiering en investeringen in de sector leisure

Stef Driessen, sector banker leisure bij ABN AMRO, ziet dat de gestegen rent ook van invloed is op investeringen in vakantieparken: “Een hogere rente drukt, net zoals de stijgende energie- en loonkosten, de terugbetaalcapaciteit van gefinancierde vakantieparken. De terugbetaalcapaciteit drukken wij uit in de term Debt Service Coverage Ratio (= de mate waarin rente en aflossingen kunnen worden voldaan uit de vrije kasstroom van de gefinancierde onderneming). Deze factor bepaalt in combinatie met de Total Debt/EBITDA (schuldgraad) en de solvabiliteit in hoge mate het risicoprofiel en daarmee ook de bereidheid van banken en pensioenfondsen om leningen te verstrekken.

Een lagere terugbetaalcapaciteit betekent lang niet altijd dat er niet of minder gefinancierd wordt. Wel is het waarschijnlijk dat er bij nieuwe financieringen en bij herfinancieringen langer dan voorheen gesproken of onderhandeld wordt over de voorwaarden. Denk daarbij aan extra garanties van [of minder dividenduitkeringen aan] de eigenaren of, in het geval van grotere bedragen, ook aan een grotere component converteerbare obligaties.

Een converteerbare obligatie is een vastrentende bedrijfsschuld die rentebetalingen oplevert, maar kan worden omgezet in een vooraf bepaald aantal gewone aandelen.

Een converteerbare obligatie is in feite een obligatie in combinatie met het hebben van het kooprecht van een bepaald aantal aandelen. Deze worden doorgaans gekort door gespecialiseerde vermogensbeheerders (niet zijnde de banken).”

Nederlands leisure vastgoed staat er prima voor

Driessen ziet dat de Nederlandse markt voor vakantieparken er goed voor staat: “De professioneel geleide en op toeristen gerichte vakantieparken – niet te verwarren met permanent bewoonde huisjesparken – staan er als branche gewoon goed op bij de meeste Europese en Amerikaanse banken.Ook de Nederlandse vakantieparken (in het algemeen) presteren dit jaar echter goed en ook de vooruitzichten zijn, met verwijzing naar de Vakantiemonitor van het NBTC en de benchmark van Stratech, prima. Daarnaast is de vraag naar recreatief vastgoed nog groter dan het aanbod, zo blijkt ook uit deze rapportage: Onderzoek Opkopen vakantieparken | Rapport | Rijksoverheid.nl

Met dank aan: Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij ABN AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *