Autoriteit Consument & Markt ook in actie tegen Booking.com?

Donderdag 2 april oordeelde de Duitse kartelwaakhond dat Booking.com in Duitsland niet langer de laagste prijs- en boekingsvoorwaarden mag opeisen bij hoteliers. Hierdoor ontstaat meer marktwerking en voor consumenten meer transparantie in prijzen voor hotelkamers. KHN wil dat Nederlandse hoteliers minder contractuele eisen krijgen opgelegd door boekingssites. Steeds meer bungalows en B&B’s maken ook gebruik van booking.com.

Ook steeds meer vakantiehuisjes worden via Booking.com verhuurd

Voor consumenten betekent dit betere prijzen en voorwaarden. Het maakt het direct boeken bij een hotel ook een stuk aantrekkelijker. KHN gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vragen om de uitspraak van zijn Duitse collega te bestuderen en om soortgelijke acties te ondernemen voor de Nederlandse hotelmarkt.

KHN: ACM moet ingrijpen
KHN oefent al enige tijd druk uit om de hotelmarkt in Nederland weer eerlijk te krijgen. Een vergelijkbare uitspraak in Nederland zou hoteliers ook in ons land de touwtjes terug in handen geven. De contracten met boekingssites worden door hoteliers als verstikkend ervaren. Veel hoteliers ervaren bijvoorbeeld de beste prijsgarantie aan boekingssites als mededingingsverstorend.

Meer ondernemersvrijheid en meer keuzevrijheid voor consumenten
Boekingssites zijn populair bij consumenten en daardoor is de macht van deze sites op de bedrijfsvoering van hoteliers te groot geworden. Hoteliers zijn daardoor te veel in de greep van boekingssites, ondanks de voordelen die de boekingssites natuurlijk ook bieden. Met een soortgelijke uitspraak als die van het Duitse Bundeskartelambt ontstaat er meer ondernemersvrijheid. En voor de consument meer keuzevrijheid. Boeken bij de bron wordt daardoor weer aantrekkelijker.

Uitspraak Bundeskartellamt (Duitse kartelwaakhond)
De Duitse kartelwaakhond waarschuwt Booking.com voor het gebruik van concurrentiebeperkende zogenoemde ‘Most Favorite Nation’-clausules. Booking.com verplicht haar hotelpartners al jaren nergens goedkopere of beschikbare kamers aan te bieden dan op de website van de boekinggigant. “We zijn erg blij met de interventie van het Bundeskartellamt. Dit is een erg belangrijke tussenstap naar het terugveroveren van ondernemersvrijheid, één die zorgt voor eerlijkere concurrentie in de steeds belangrijker wordende online distributie in de hotelindustrie”, zegt Markus Luthe, CEO van Hotelverband Deutschland.

KHN verwacht van de ACM nu een soortgelijke actie die haar collega in Duitsland ook heeft ondernomen.

Meer informatie: www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *