Afgelopen zomer meer verblijvers en minder dagtoeristen aan de Belgische Kust

De Kust heeft een atypische zomer achter de rug. Het verblijfstoerisme scoorde sterk en kende vooral door de tweede verblijvers een groei. Ook de verhuur van vakantiewoningen deed het prima.

Het dagtoerisme kende een forse terugval. “Het was anders dan anders. De Kust heeft zich goed voorbereid en georganiseerd. De kustbrede en lokale aanpak heeft gewerkt. Toch hadden de moeilijke momenten grote impact”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Sabien Lahaye-Battheu: “De toeristische sector hoopt op een goede nazomer om het jaar gedeeltelijk goed te maken. De goede belangstelling voor het najaar betekent alvast een opsteker voor de toeristische sector aan zee. Ook september wordt atypisch met vooral online hotelboekingen uit het eigen land. Hotelboekingen van buitenlandse gasten blijven beperkt. De toeristische verhuurkantoren noteren bij de reservaties voor september een stijging van bijna 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Westtoer en de tien kustgemeenten organiseren in Vlaanderen en Wallonië ook dit najaar een promotiecampagne voor de Kust.”

Het provinciebedrijf Westtoer benadrukt dat iedereen welkom blijft aan de Kust. Wie zich goed informeert en de maatregelen volgt, kan ook nu heerlijke vakantiemomenten beleven. Respect voor richtlijnen blijft meer dan belangrijk. De online druktebarometer van Westtoer loopt verder tot eind september en werd al 1,9 miljoen keer geconsulteerd.

Meer dan ooit ‘vakantie in eigen land’

Ongeveer 3,8 miljoen dagtoeristen bezochten de Kust in juli (bijna twee miljoen) en augustus (1,8 miljoen). Dit is een derde minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Westtoer Dagtoerismemodel voor de Kust in combinatie met snelle monitoring op basis van mobiele telefoniedata van Proximus. Op de topdag haalden we dit jaar maximaal 175.000 dagtoeristen, vorig jaar haalden we ruim 200.000 dagtoeristen op die topmomenten.

Bij het verblijfstoerisme (het commercieel logies en de tweede verblijven) noteren we ongeveer 12,5 miljoen overnachtingen in juli en augustus. Dat is ongeveer één vijfde meer dan in 2019. Vooral het weekend van 21 juli en dat van 8 augustus waren de topweekends. Het gebruik van tweede verblijven kende een sterke toename.  

Na het moeilijk voorjaar noteerden de kusthotels in juli een bezetting tussen 70 en 80 procent. De eerste helft van augustus is goed gestart met een gemiddelde bezetting van 75 à 80 procent. “In de tweede helft van augustus kwam er een forse daling. Ook de incidenten zoals in Oostende en Blankenberge hadden een negatief effect op de hotelreservaties,” aldus Francis Bosschem, voorzitter vzw Kusthotels.

De sector van de verhuurkantoren is na het ‘verloren’ voorjaar tevreden over de twee zomermaanden. Peter Bonhomme van CIB Kust: “In de voorbije jaren was het meestal wachten tot de tweede of derde week van juli vooraleer er goede bezettingscijfers konden voorgelegd worden. Nu startte de zomerdrukte al begin juli, waardoor heel wat verhuurkantoren tussen half juli en half augustus een quasi volledige bezetting van hun aanbod konden realiseren. Na 15 augustus viel de bezetting terug tot 75 à 80 procent.”

Volgens de verhuurkantoren hebben meer eigenaars in augustus zelf gebruik maken van hun vakantiewoning in plaats van de verhuur. Hierdoor blijft de stijging van verhuurde overnachtingen ten opzichte van vorig jaar eerder beperkt. De sector is overtuigd dat de vakantiewoningen één van de veiligste logiesvormen blijft.

De verhuurkantoren kijken uit naar september: “Zeker voor de eerste helft van september lopen de boekingen nog altijd binnen. Er zijn nu al bijna 10 procent meer overnachtingen. Dit zijn zowel toeristen die kiezen voor een kustvakantie in een iets minder drukke periode als huurders die gebruik maken van hun ‘voucher’ na hun geannuleerd verblijf in het voorjaar,” aldus Peter Bonhomme.

De campings aan de Kust blikken terug op een matige zomer. “Augustus voldeed niet aan de verwachtingen om het beter te doen dan in juli,” aldus Dirk Metsu van RECREAD, de Vlaamse kampeerfederatie. De campings hebben in juli een gemiddelde bezetting van circa 65 procent. Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen deden het in juli beter dan de verhuuraccommodaties. De campingfederatie RECREAD hoopt op een goede nazomer maar benadrukt dat 2020 een moeilijk jaar wordt.

Voor de sector van de jeugdvakantiecentrum vooral het begin van de zomer vrij vlot verlopen. “We haalden zo’n 70 procent van de normale boekingen. Helaas zijn in augustus meerder annuleringen genoteerd. Ook voor het najaar annuleren tal van scholen hun meerdaagse uitstap aan zee,” aldus Tim Buyse, voorzitter Kojeva West.

Ook voor de attracties en musea aan de Kust is het een zomer van uitzonderlijke omstandigheden. “Na een slecht voorjaar door de lockdown varieert de daling van het aantal zomerbezoekers van 10 tot 50 procent tegenover vorig jaar. De verplichte reservering, de beperking van de capaciteit en het warme strandweer zijn de belangrijkste redenen voor de terugloop van het aantal bezoekers in juli en augustus,” aldus Bart Vermeulen, voorzitter vzw Kustattracties.

Meer informatie: www.dekust.be / Bron: Westtoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *