Aanslagen Parijs laten vrijetijdsindustrie niet onberoerd

Op de eerste werkdag na de dramatische aanslagen in Parijs stellen veel recreatieve ondernemers zichzelf de vraag: wat nu? De vrijetijdsindustrie, het toonbeeld van ontspanning, plezier én escapisme aan de gewone wereld, blijft niet onberoerd na de terroristische acties in de Franse hoofdstad.

parijsDe grootste toeristische trekpleister van Europa, Disneyland Parijs, liet weten dat de poorten tot en met dinsdag gesloten zouden blijven. “We mourn those lost to the horrific attacks in Paris, we pray for the injured and we hold them all in our hearts. As part of France’s three-day national mourning period, Disneyland Paris will remain closed through Tuesday 17 November“, verklaart Tom Wolber, voorzitter van de directie. Ook Parc Astérix annuleerde een evenement. Andere toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Arc de Triomphe en het Louvre hielden de poorten dicht. President Hollande wil de huidige noodtoestand opschalen naar drie maanden.

Rest van Europa
Op Facebook en andere sociale media betuigen grote bedrijven hun steun aan Parijs. Enkele bedrijven en media veranderen hun afbeelding en plaatsen een tijdelijk filter van de Franse vlag over hun logo. In Europese pretparken stonden de attracties op maandagmiddag 12:00 uur een minuut stil en werd de muziek gedempt.

Afgelasting en beveiliging
Uit veiligheidsoverwegingen werden verschillende evenementen zoals een Live Nation concert van U2 dit weekend afgelast. Bij andere evenementen zoals Night of The Proms in Antwerpen geldt een verhoogde waakzaamheid. “De bezoekers moeten via een poortjessysteem passeren om het Sportpaleis binnen te komen. Onze security heeft ook toestemming gekregen om te fouilleren. Al die inspanningen zijn gericht om onze bezoekers een groter comfortgevoel te geven. Hun veiligheid is de hoogste prioriteit”, zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group. Ook op heel wat andere plaatsen werden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Veiligheid
Bij de fatale gijzeling bleek dat zelfs bij een concert, nota bene één van de meest bekende vormen van vrijetijdsbesteding, bezoekers niet veilig waren. De toegangscontroles op wapens die de afgelopen jaren al op enkele festivals, evenementen en concerten wordt gehouden, zal alleen nog maar scherper worden. Het vakblad Eventplanner voerde eerder dit jaar nog een gesprek met Ricardo Baretzky, voorzitter van ECIPC en co-directie bij Cyberpol. “Zeker moeten we ons zorgen maken. Politieke- en drukke evenementen lopen veel risico. Maar ook bij kleine evenementen is er een risico: daar is de beveiliging vaak minder en loop je zo naar binnen.” Bang zijn voor fatale aanslagen tijdens kleine evenementen hoeft niet, vertelde Baretzky tijdens het interview dat in april plaatsvond. “Wat willen de terroristen bewerkstelligen? Zij willen systematisch de veiligheid van een staat afbreken. Een klein, privaat evenement hoeft niet heel veel te vrezen.” Iets wat afgelopen vrijdagavond helaas in de Bataclan een onwaarheid is gebleken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *