210 Vlaamse ondernemers behalen Green Key-label

Het jaar start goed voor 210 toeristische ondernemers in Vlaanderen, want zij mochten op 27 januari tijdens de uitreiking hun Green Key-certificering voor 2025 in ontvangst nemen. 23 van de 210 Green Key certificeringen ging naar een locatie die deze voor het eerst deze certificering behaalde. Een beloning en bevestiging van de inspanningen die zij doen om duurzamer te ondernemen. Al deze ondernemers voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen op vlak van management, energie, water, afval, schoonmaak, voeding, groenonderhoud en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het Green Key-label wordt in Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet met steun van Toerisme Vlaanderen.

Wat is Green Key?

Green Key is het internationale duurzaamheidslabel voor logies, MICE venues, attracties en restaurants. Wereldwijd zijn er al meer dan 6700 ondernemingen gecertificeerd in 77 landen. Het label maakt in een oogopslag zichtbaar welke toeristische uitbaters duurzamer bezig zijn. Als milieubewuste consument kan je hier dus met een gerust hart je vrijetijd doorbrengen. Ondernemers die het Green Key label willen ontvangen, moeten aan strenge normen voldoen. Green Key is een programma van de Foundation For Environmental Education (FEE) en wordt in Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet, met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Een netwerknamiddag vol inspiratie 

De ceremonie werd bijgewoond door zowel gecertificeerde ondernemingen als een nieuwe groep genodigden: toeristische uitbaters zonder certificering. Met dit nieuwe initiatief heeft GoodPlanet als doel om duurzaamheid breder te promoten binnen de sector en de voordelen van het Green Key-label verder te delen. Dat is belangrijk, omdat de impact van toerisme op het klimaat toch aanzienlijk is. Zo is toerisme verantwoordelijk is voor 8% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Er wordt verwacht dat in een business as usual scenario de CO2-uitstoot door toerisme zal stijgen met 25% tegen 2030 ten opzichte van 2016.

“Ook de toeristische sector staat voor een grote uitdaging in de klimaatverandering. Daarom zet ik vanuit Toerisme Vlaanderen mijn schouders onder de werking van GoodPlanet om onder andere logies, MICE venues en attracties te begeleiden in het behalen van het Green Key-certificaat. Het is belangrijk dat we onze toeristische sectoren helpen verduurzamen op een haalbare en betaalbare manier. Dat is goed voor de planeet en de koopkracht van ondernemers,” aldus Melissa Depraetere, Vlaams minister van Toerisme.

Naast de officiële certificaatuitreiking werden inspiratiesessies georganiseerd door gastsprekers uit de toeristische en duurzaamheidssector. Deze sessies boden praktische inzichten en waardevolle tips om duurzaam ondernemen te integreren. Bovendien kregen deelnemers – met of zonder Green Key-certificering – de kans om te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Duurzaam logeren dankzij de ecocheques 

Meer en meer toeristen vinden hun weg naar Green Key-gecertificeerde uitbaters dankzij de ecocheques. Zeker 2,3 miljoen Belgen ontvingen in 2024 ecocheques. Deze cheques kun je uitgeven aan duurzame producten of diensten. Logies en attracties met het Green Key-label mogen ook deze cheques accepteren.

Meer informatie: Toerismevlaanderen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *