De provincie Gelderland stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor de stimulering van de Gelderse economie. Er worden drie nieuwe fondsen opgericht die zijn bedoeld voor de cultuursector, de vrijetijdssector en voor de herstructurering van Gelderse bedrijventerreinen.
Het stimuleren van de regionale economie is één van de belangrijkste uitdagingen voor de provincie Gelderland. Om bij te dragen aan een toekomstbestendige en concurrerende Gelderse economie, is in 2013 het Topfonds Gelderland (TG) opgericht. Het TG investeert via het principe van een fonds-in-fonds. Dat betekent dat het TG niet direct investeert in ondernemingen, maar in marktfondsen die op hun beurt investeren in ondernemingen. Aan het Topfonds Gelderland worden in 2015 drie nieuwe fondsen toegevoegd: het Fonds voor Gelderse Cultuurleningen, het Fonds Herstructurering bedrijventerreinen Gelderland en het Fonds Gelderse Vrijetijdseconomie.
Revolverend fonds
De fondsen binnen het Topfonds worden ‘revolverend’ ingezet. Dit houdt in dat de provincie het geld tijdelijk beschikbaar stelt en het op een gegeven moment weer terugkrijgt. Kortom: lenen in plaats van schenken. Wanneer een bedrijf eenmaal goed op gang is, worden de aandelen verkocht. Dat geld gaat weer terug naar de provincie waarmee weer nieuwe investeringen gedaan kunnen worden. Zo kan met één provinciale euro meer bereikt worden.
Fonds voor Gelderse Cultuurleningen
Voor de cultuursector komt 4 miljoen euro beschikbaar in het Fonds voor Gelderse Cultuurleningen (FGC). Doel van het fonds is het bevorderen van de overgang in de culturele sector naar cultureel ondernemerschap, zodat instellingen minder afhankelijk worden van subsidie. Het fonds is bedoeld voor Gelderse ondernemingen in de culturele en creatieve sector op het gebied van beeldende kunsten, design, gaming, gedrukte media, mode, muziek, nieuwe media, podiumkunsten, architectuur, de audiovisuele sector en alle mengvormen hiervan. De leningen worden verstrekt voor investeringen in duurzame goederen (bijvoorbeeld leningen voor een geluidsinstallatie of een geautomatiseerd ticketsysteem), voorfinanciering van kansrijke, risicovolle projecten (bijvoorbeeld theaterproducties of bijzondere tentoonstellingen) en investeringen om de exploitatiekosten te verlagen en/of de inkomsten te verhogen.
Fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland
Voor de herontwikkeling van private kavels op bedrijventerreinen komt 7,5 miljoen euro beschikbaar in het fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland (FHBG). Het doel van dit fonds is om de economische functie van bestaande bedrijventerreinen te versterken. De verwachting is dat hiermee een vliegwieleffect op gang komt. De aanpak van één of enkele beeldbepalende plaatsen op het terrein kan een positieve uitwerking hebben op de omgeving en nieuwe investeringen uitlokken.
Fonds Gelderse Vrijetijdseconomie
Voor de vrijetijdssector in Gelderland komt 5,5 miljoen euro beschikbaar in het Fonds Gelderse Vrijetijdseconomie (FGV). Doel van het fonds is productvernieuwing en/of kwaliteitsverbetering van de Gelderse toeristisch-recreatieve sector. De investeringen moeten bijdragen aan het behoud en waar mogelijk vergroting van het marktaandeel van Gelderland op de binnenlandse vakantiemarkt. Behoud en groei van werkgelegenheid dus.
Besluitvorming
Voor alle drie de fondsen geldt dat de uitwerking wordt voorgelegd aan Provinciale Staten. Zij kunnen dan eventuele wensen en/of bedenkingen naar voren brengen over de statuten, beheersovereenkomst en investeringsinstructie. Participatiemaatschappij Oost NV (PPM Oost) is de beoogd beheerder van de fondsen. Ook de besluitvorming rondom de fondsen bij PPM Oost moet nog plaatsvinden. Verwacht wordt dat de fondsen in het eerste kwartaal van 2015 opgericht en operationeel zullen zijn. Voor het FGC geldt dat PPM Oost al wel aanvragen in voorbehandeling neemt, zodat bij de officiële openstelling meteen een vliegende start gemaakt kan worden.
Meer informatie: www.gelderland.nl