Wat ouders met (jonge) kinderen nodig hebben op vakantie

Een nieuw jaar, nieuwe reizen. Dit is dé periode om vakantieplannen met het gezin voor de rest van het jaar te maken. Maar waar lopen ouders die met hun kinderen op reis gaan tegenaan?

Wat zijn de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen? Website GezinOpReis deelt een aantal inzichten uit hun eigen lezersenquête die door ruim 300 reislustige ouders is ingevuld.

Blogster Tikva (www.gezinopreis) doet veel aan fieldresearch
  • Wat is de grootste uitdaging bij het plannen van een vakantie met kinderen?
  • Waar kan je als ouder echt niet zonder?
  • En welke leeftijd vind je het meest uitdagend?

Knuffel, tablet en snacks onmisbaar op reis

GezinOpReis vroeg ouders waar ze, naast de vanzelfsprekende dingen als paspoort en pinpas, echt niet zonder kunnen om een reis met kinderen soepel te laten verlopen. “De favoriete knuffel van je kind” is het meest gegeven antwoord van ouders met kinderen tot 4 jaar. Ouders met oudere kinderen kunnen niet zonder een tablet. Ook kindvriendelijke snacks zoals rozijnen, lolly’s en rijstwafels zijn onmisbaar op reis.

De leeftijd van 1,5-3 jaar is het meest uitdagend

Uit de enquête blijkt dat ouders met kinderen de leeftijd van 1,5 tot 3 jaar als de lastigste leeftijd ervaren als het om reizen gaat. Meer dan 90% van de respondenten geeft aan dat zij de periode vanaf het moment dat kinderen gaan lopen tot het moment dat ze geen middagdutjes meer doen en meer zelfstandigheid krijgen, de moeilijkste periode vinden.

Kinderen in deze leeftijd ontdekken de wereld en willen van alles, maar zien weinig gevaar en snappen niet waarom iets wel of niet mag. De eigen ervaringen van GezinOpReis, met een lange busrit met een peuter die de hele reis wilde lopen als voorbeeld, beamen dat.

Daarnaast betekent reizen met kinderen in deze leeftijd dat je veel bagage mee moet nemen, denk bijvoorbeeld aan kinderbedjes, kinderzitjes en luiers. Dat geldt ook voor reizen met een baby, maar die hebben nog geen wensen en kunnen gemakkelijk worden gedragen. Een andere factor die juist deze leeftijd uitdagend maakt, is dat kinderen overdag nog moeten slapen. Je bent daardoor constant bezig je activiteiten rondom slaapjes te plannen.

Hoe vind je die bestemming die leuk is voor het hele gezin en binnen je budget past?

Verrassend genoeg is niet het reizen zelf, maar het bepalen van de juiste bestemming de grootste uitdaging. Ouders vinden het lastig om een vakantiebestemming te kiezen. Niet omdat er niet genoeg kindvriendelijke bestemmingen zijn, maar juist omdat er te veel aanbod is. Ruim 50% van de respondenten geeft aan dat ze het overschot aan keuze en mooie bestemmingen lastig vinden.

Ouders willen graag beter van tevoren kunnen inschatten hoe een bestemming echt gaat zijn. “Op de foto’s zijn plekken vaak heel mooi en uiteindelijk valt het vaak wel iets tegen”. Ze willen wel de hoogtepunten zien, maar balen ervan dat het op veel plekken zo druk is geworden op het moment dat je kunt reizen met kinderen. Ook (te) dure vliegtickets en een ongewenst klimaat (te warm, te veel regen) in de schoolvakanties zijn belangrijke factoren bij het kiezen van een bestemming.

Wat ouders dan zoeken? De juiste balans tussen een fijne vakantie voor de kinderen en een fijne vakantie voor de ouders. Die balans zal voor elk gezin anders zijn, maar voor bestemmingen en reisorganisaties is er nog veel te winnen door ouders vooraf beter te informeren.

Reisblogs zijn veel belangrijke dan reisbureaus

Dat er een duidelijke behoefte is aan eerlijke, onafhankelijke informatie blijkt uit het feit dat 75% van de ouders aangeeft reisblogs te raadplegen bij het oriënteren op een vakantiebestemming. Reisblogs zijn als geen ander medium in staat om juist te voorzien in de behoefte aan informatie vooraf.

De verhalen en ervaringen van GezinOpReis helpen ouders een beter idee te krijgen van wat ze kunnen verwachten. Respondenten geven aan de website vooral te waarderen omdat deze eerlijk, herkenbaar en afwisselend is. De schrijvers hebben de bestemmingen waarover ze schrijven zelf bezocht en dat wordt gezien als onderscheidend ten opzichte van andere websites.

Naast reisblogs gebruikt 65% van de respondenten zoekmachines zoals Google en Bing in hun zoektocht naar informatie. Advies van vrienden (43,3%) en reviewsites zoals Tripadvisor (35,9%) spelen ook een belangrijke rol. 18,3% haalt inspiratie en informatie uit tijdschriften. Opvallend genoeg wordt Instagram slechts door 15,8% genoemd als platform dat wordt gebruikt bij de oriëntatie op een vakantiestemming en bezoekt maar 6,3% een reisbureau voor ze een bestemming kiezen.

Tips voor beheerders van accommodaties

Tikva heeft ook nog wel enkele tips voor beheerders van accommodaties:

  • “Voor accommodaties is er sowieso een gebrek aan met name hotels met plek voor grotere gezinnen (2 ouders, 3 kinderen) heel veel is ingericht op maximaal 2 kinderen. Hier kan je als hotel aanbieder echt nog een hele interessante markt aanboren.”
  • “Verder merk ik dat ouders graag meer informatie vooraf willen. Als er staat ‘babybedje beschikbaar op aanvraag’ dan zou je wat meer informatie erbij kunnen zetten zoals het formaat of merk van het bedje. We hebben meerdere keren gehad dat een babybedje in een hotel met een dekbedje kwam. Dat kan natuurlijk echt niet jonge baby’s mogen alleen onder een dekentje omdat een dekbed kan verstikken.”
  • “Wees eerlijk en plaats realistische foto’s. Sommige aanbieders doen dat heel goed. Zo heb je bij Landal de keuze uit verschillende huisjes op basis van de inrichting. Ook Novasol heeft zelfs wanneer er meerdere appartementen zijn binnen een gebouw vaak voor allemaal een aparte listing aangemaakt met aparte foto’s. Andere aanbieders geven alleen aan ‘inrichting kan verschillen” en dan heb je als ouder vaak toch het idee dat je maar moet afwachten waar je terecht komt.”

 Over GezinOpReis

GezinOpReis is het grootste Nederlandstalig blog over reizen, vakanties en weekendjes weg met kinderen wereldwijd. Op de website gepubliceerde blogs zijn geschreven op basis van eigen ervaringen van eigenaresse Tikva Looijen en haar gezin en die van een klein team vaste gezinsbloggers. Meer dan 100.000 unieke bezoekers lezen maandelijks blogs over bestemmingen en activiteiten, productreviews en tips over reizen met kinderen.

Aan de enquête namen ruim 300 reislustige ouders deel. Deze ouders gaan gemiddeld 2,3 keer per jaar een week of langer op reis en daarnaast ook nog 2,5 keer per jaar een (lang) weekendje weg. 

Bron en meer informatie: www.gezinopreis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *