Wandelknooppunten, een gouden greep?

Onlangs heb ik voor het eerst een route via wandelknooppunten gelopen. Toegegeven, ze bestaan in verschillende provincies al een tijdje, maar ik was er altijd wat sceptisch over. Ik wil liever mijn eigen route uitstippelen, dan van te voren vastgestelde trajecten lopen.

buitenpaden1

Wandelknooppunten
Over fietsknooppunten was (en ben) ik al dan weer wel enthousiast. Je hoeft dan niet meer bij iedere zijweg af te stappen om op de kaart te kijken. Je fietst zorgeloos kilometers achter elkaar door. Maar het voordeel voor wandelen zag ik niet zo, je kan gemakkelijk al lopend de kaart of je smartphone raadplegen.

De laatste tijd ben ik veel aan het wandelen (aan het trainen voor de Nacht van de Vluchteling, 40 km ‘s nachts lopen) en ik was ondertussen wel een beetje uitgekeken op de vijftig tinten bruin in de duinen.

Totdat iemand me tipte over de nieuwe knooppuntenroutes in de bollenstreek; in deze tijd van het jaar moet daar wel wat kleur te vinden zijn. Ik moet zeggen: het viel me niet tegen, de route was erg leuk. Er zaten leuke doorsteekjes dwars door de bollenvelden tussen, een leuk dijkje tussen de velden, een onverwacht natuurgebiedje en een pontje waarmee je jezelf over de vaart moest trekken.

Daarnaast viel het me op dat, ondanks het tegenvallende weer op tweede Paasdag, we heel veel andere wandelaars tegenkwamen. Ik schat zeker 25 stuks op een afstand van 10 kilometer. Als je dat zou optellen voor het hele wandelnetwerk in de streek, dat 100 km omvat, dan waren er die middag minstens 250 mensen aan de wandel tussen de bollenvelden.

buitenpaden2Koppeling met bedrijven
Ik zag ook dat deze mensen een stimulans kunnen zijn voor de plaatselijke horeca. In het smoezelige en ouderwets aandoende café waar we pauzeerden, waren er behalve enkele lokale gasten ook veel wandelaars en fietsers. Behalve aan een wandelknooppunt, ligt het ook aan een fietsknooppunt.

De eigenaar serveerde de koffie (gewone filterkoffie, niks geen gedoe) met zo’n stralende lach dat je de smoezeligheid voor lief nam. En hij informeerde ook nog eens geïnteresseerd of we ‘aan de wandel’ waren.

Het stimuleren van de lokale economie is vaak één van de doelen van het ontwikkelen van een wandel- of fietsnetwerk. En dat lijkt dus te werken.

Organisatie knooppuntensysteem
Net als de fietsknooppunten is het idee over komen waaien vanuit onze Belgische Zuiderburen. In Vlaanderen is ondertussen al een compleet netwerk van wandelroutes. Zo ver is het in Nederland nog (lang?) niet. In Limburg en Brabant is het netwerk al bijna provinciedekkend. Ook is men in Overijssel hard op weg. In andere provincies zijn er netwerken in wording. Volgens de organisatie Wandelnet zijn er grote verschillen in uitvoering, omvang, visie en kwaliteit.

Eén van de nadelen van de wandelknooppunten kan zijn, dat informatie slecht beschikbaar is. Dit kunt u als ondernemer in de vrijetijdssector bijvoorbeeld ondervangen door routekaarten aan te bieden (gratis of te koop). Ook is van sommige netwerken de informatie in een App beschikbaar. Hier kunt u uw gasten mee helpen, door bijvoorbeeld een link of een QR-code aan uw gasten te geven.

Een ander nadeel is dat de wandelknooppuntenkaarten geen of nauwelijks informatie bieden over bezienswaardigheden of natuurgebieden. U kunt uw gasten hierbij helpen door hen gerichte tips te geven over de mooiste routes en wat ze onderweg kunnen zijn.

In een beknopte folder of brochure kunt hen dan wél de informatie over de bezienswaardigheden en natuur geven en zo zorgen voor een optimale mix. U zou deze folder of brochure kunnen verkopen, waardoor u voor u geen extra kosten maakt of er zelfs op verdient. Of u kunt het verwerken in een arrangement, om daar meer omzet en winst mee te halen..

Met dank aan:
Laurien van der Vaart, buitenpaden.nl
Laurien ondersteunt bedrijven in de recreatiesector met het ontwikkelen van natuurbelevenissen (w.o. fiets- en wandeltochten). Zodat gasten nog meer genieten en beleven. Wist u dat het ook mogelijk is om wandelroutes te leasen? Dit is al mogelijk vanaf 1,25 euro per stuk.

Eén reactie

  1. Beste Laurien,

    De nadelen van de wandel netwerken gelden ook voor de fietsknooppunten.
    a. Geen thema routes meer mogelijk.
    b. Vaak gaan routes niet langs bijzondere bezienswaardigheden en zijn inderdaad niet aangegeven.

    Andere nadelen zijn de ongelofelijke dichtheid van de wandelknoopppunten in Noord-Brabant. Daar staat in sommige plaatsen letterlijk op iedere straathoek een wandelknooppunt. Daarmee maakt het hele netwerk zich overbodig.

    Voordelen zijn :
    De knooppunt netwerken zorgen voor een stimulans van buitenactiviteiten als fietsen en wandelen.
    Omdat veel mensen alleen de wandelknooppunten volgen krijg je nu echt stille gebieden in de bossen en natuurgebieden. Dus mensen die van stilte houden kunnen door negeren van de knooppunten ook werkelijke stilte tegenkomen en dichtgroeien de bospaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *