Verliefd op Nederland – ook een avontuurlijk land!

Dat is de titel van een nieuw inspirerend boek van reisblogger Roëll de Ram. De avontuurlijke kant van Nederland is volgens De Ram nog onderbelicht in het toeristisch aanbod en promotie van ons land.

Het boek

Verliefd op Nederland is vooral een inspiratieboek, met veel foto’s van bijzondere locaties, die vaak nog weinig bekend zijn bij toeristen. De Ram schrijft in zijn inleiding: “Mede door de coronacrisis is het idee voor dit boek ontstaan. We worden daardoor bijna gedwongen om Nederland met andere ogen te bekijken. En wat blijkt: Nederland barst van de plekjes die je absoluut gezien moet hebben.”

Het boek in ingedeeld op basis van thema’s:

 • Dagje strand
 • Kunst kijken
 • Dieren spotten
 • tulpen en pluktuinen
 • Local food
 • Sprookjeskastelen
 • Op pad in de natuur
 • Nederland werelderfgoed
 • Glamping en camping
 • De mooiste molens
 • Op het water
 • Winter Wonderland
 • Op Stedentrip
 • Strijd tegen het water
 • Eilandleven
 • Bijzonder Overnachten

Bij veel van de locaties wordt ook nog een tip gegeven voor overnachting of leuke horeca in de omgeving; vaak kleinschalig. Het boek biedt daardoor net een lagere drempel om de hotspot als vakantiebestemming te bezoeken.

Avontuurlijke kant van Nederland nog onderbelicht

Naar aanleiding van het boek gingen we in gesprek met Roëll. Het boek sluit o.a. goed aan bij het voornemen van het NBTC om toeristen meer over het hele land te spreiden. (Zie Perspectief 2030). Wat kunnen ondernemers leren van een beroepstoerist zoals Roëll?

Wat maakt de bestemming Nederland uniek t.o.v. het buitenland?

Wat heerlijk is aan Nederland en wat je in het buitenland niet vaak vindt, is dat alles hier zo super dicht bij elkaar ligt. De ene dag kun je vullen met een citytrip, de andere dag kun je volop strandhangen en de dagen erop kun je afwisselen met dieren spotten, bootje varen of fotogenieke plekken bezoeken. Je bent nooit lang onderweg naar je volgende bestemming!

Roëll de Ram

Welke eigenschappen worden onderbelicht?

Nederland wordt in mijn ogen niet zo heel vaak neer gezet als avontuurlijke bestemming. Terwijl je hier ook op safari kunt en bijzondere dieren kunt spotten, met een boot kan droogvallen op het wad, je vindt spectaculaire uitkijktorens waar je gegarandeerd een adrenalinekick van krijgt, maar het is bijvoorbeeld ook een geweldig mountainbike land en een perfecte bestemming om met een bootje op avontuur te gaan. Nederland mag wel wat stoerder worden gepresenteerd en ik denk en hoop dat het boek ‘Verliefd op Nederland’ dat het ook doet. De naam klinkt misschien een tikkeltje romantisch, maar zodra je het boek openslaat zul je echt heel veel toffe en stoere beelden zien.

Roëll de Ram

Waarom staan er bij sommige categorieën geen overnachtingsopties?

Enerzijds wilde ik laten zien dat je echt niet meteen een heel weekend weg moet om iets tofs te beleven, je kan ook zoveel leuke dag tripjes plannen in Nederland. Anderzijds past het ook niet bij elke categorie om daar meteen een overnachtingstip bij te zetten, daar ga je heen als uitje en hoef je dus niet per se te blijven slapen. Bovendien moet er natuurlijk ook iets zijn, een toffe of bijzondere accommodatie, die de moeite waard is om te vermelden! 

Roëll de Ram

Kun je twee locaties noemen die jou hebben verrast?

Voor mij was mijn tripje naar Groningen echt een eye opener. Op de voorkant staat ook niet voor niets de Kiekkaaste in noord Groningen! In deze provincie vind je namelijk zoveel toffe natuur, maar tegelijkertijd kun je ook een onwijs leuke citytrip beleven in Groningen zelf. Hier vind je echt best of both worlds.

Daarnaast vond ik de Biesbosch super leuk. Je kan hier in hele knusse wikkelhuisjes slapen van Stay Okay Dordrecht en overdag lekker wandelen of met de kano op pad. Ook vond ik het hier weer leuk dat je bijzondere natuur zo dicht bij de stad vindt, wij vonden het bijvoorbeeld heerlijk om ook nog even langs Villa Augustus te gaan en daar een koffietje te doen in hun moestuin.

Roëll de Ram

Tip voor Nederlandse ondernemers in de recreatiesector

Ja! Investeer in mooi beeldmateriaal en goede social posts. Ik hoor van anderen dat ze vaak op Instagram kijken als ze iets tofs zoeken, maar ik kijk ook zelf vaak op social media als ik leuke plekken zoek om naartoe te gaan en het is soms zo zonde om te zien dat hele gave plekken zo weinig mooie beelden online hebben staan. Ik geloof echt dat je met goede beelden een hele generatie enthousiaster kan maken over jouw spot in Nederland. 

Roëll de Ram

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *