Toeristische sector loopt komende jaren miljoenen mis door Brexit

Hoewel het stof van de Brexit nog moet neerdalen, signaleert ABN AMRO een aantal effecten die op korte termijn nadelig kunnen uitpakken voor het toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Het belangrijkste gevolg is de verslechtering van de Britse economie, zowel op korte als lange termijn.

british airwaysOp korte termijn zal vooral onzekerheid zijn tol eisen, als gevolg van dalende beurskoersen, uitblijvende investeringen en doordat het vertrouwen van consumenten en bedrijven een deuk heeft opgelopen. Naar verwachting zal de Britse economie in een recessie terechtkomen In 2016 groeit de economie nog met 1,5 procent, maar in 2017 met slechts 0,5 procent. Dat heeft gevolgen voor de koopkracht van de Britse vakantieganger. Bovendien is het Britse pond in waarde gedaald, waardoor reizen naar Nederland duurder is. ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse toeristische branche hierdoor op jaarbasis 90 miljoen euro misloopt ten opzichte van de prognose vóór Brexit. Tot en met 2020 zal de derving aan inkomsten oplopen tot bijna 400 miljoen euro.

Minder Britse toeristen door de Amsterdamse grachten
In 2015 kozen ruim 1,96 miljoen Britten Nederland als vakantiebestemming, waarvan bijna de helft op stedentrip naar Amsterdam ging. Het totaal aantal Britse toeristen zal in de komende 18 maanden onder invloed van Brexit afnemen. Daardoor verwacht ABN AMRO dat er in 2020 140.000 minder Britse reizigers naar Nederland reizen ten opzichte van de eerdere prognoses. Nederland stond in 2015 met bijna 4 miljoen overnachtingen op de achtste plaats van meest populaire bestemmingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk staat. Gemiddeld geven Britse bezoekers 1,3 miljard euro per jaar uit in Nederland. Bijna 6 op de 10 bezoeken vanuit het Verenigd Koninkrijk is vanwege vakantie, 36 procent voor zaken en 5 procent van de Britse bezoekers komt naar Nederland voor familiebezoek en andere redenen.

Tegen 2020 stijgt aantal Britse toeristen tot bijna twee miljoen
ABN AMRO denkt echter dat de groei op langere termijn zal terugkeren. Nu temperen de gevolgen van de Brexit deze groei, maar dit zal waarschijnlijk in het komende decennium gewoon doorzetten. ABN AMRO verwacht dat het aantal toeristen dit jaar vrijwel gelijk blijft of misschien licht daalt en in 2017 licht zal afnemen, doordat de dure euro en de tegenvallende groei hun wissel zullen trekken. Met als gevolg dat het aantal Britse reizigers volgend jaar tot net onder 1,9 miljoen reizigers zal dalen. Op termijn zal de langjarige stijging echter weer terugkeren, met in 2020 bijna twee miljoen bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk.

Met dank aan: Kasper Buiting, Senior sector econoom ABN AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *