Stel je vragen menselijker, creatiever en boeiender

Oplossingen worden beter, wanneer we beginnen met de juiste vragen stellen. Maar het valt niet mee, om er achter te komen, wat nu de juiste vragen zijn. Bij een onderzoek is het makkelijk om te kijken welke dergelijke onderzoeken al eens hebben plaats gevonden. Welke vragen stelden zij?

Maar door elkaars vragen maar te kopiëren, komen we ook vaak al niet tot creatieve en originele oplossingen. En ook al niet de juiste oplossing.

Wanneer ik je vraag hoe het met je gaat, zal de kans groot zijn dat je me zegt dat het goed met je gaat. Ook al gaat het misschien helemaal niet zo goed met je. Je krijgt al een kans wanneer er wordt geantwoord met: “Naar omstandigheden goed” Dan weet je dat je vooral door moet vragen! Maar vaak wordt de vraag meer als een soort beleefdheidsvraag ervaren, en zal men beleefd terug antwoorden dat het goed gaat dus.

Maar wat als je vraagt: “Hoe gaat het nu met je vandaag?” Dan is de kans veel groter, dat je een eerlijk antwoord krijgt! Zo zou je ook betere vragen moeten gaan stellen binnen je organisatie en onderzoeken voor je organisatie. Welke vraag zit er eigenlijk achter de vraag die je had bedacht. Waar zit de bottleneck?

Als je wat langer de tijd neemt om hier goed over te denken, dan krijg je pas echt goede vragen, waarbij de oplossingen ook beter worden!
Stel menselijkere, creatievere en boeiendere vragen. Ik zit nu mijn hoofd te breken op hoe we ervoor kunnen zorgen dat we geen zwerfafval meer zullen vinden op onze camping. Zwerfafval, je ziet het overal. Op de straten, maar helaas dus ook op onze camping. Natuurlijk rapen we het steeds op, zodra we wat zien. Maar nu is de vraag: Wat zouden we kunnen doen, om te voorkomen dat er zwerfafval op onze camping komt te liggen? Of wat zou de betere vraag zijn, de meer verdiepende vraag kunnen zijn, om daar achter te kunnen komen?

Heb jij misschien een idee? Ik ben benieuwd naar je vraag, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Eén reactie

  1. Wat loopt er momenteel al wel goed met het vermijden van zwerfafval/afval in het algemeen? Hoe kan je dit nog versterken/verbeteren? Nadenken van wat je meer wil en dit laten groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *