Buiten spelen saai? Laat kinderen helpen met het ontwerpen van uitdagingen

Recentelijk onderzoek van Jantje Beton (Onderzoek Buitenspelen 2018) heeft uitgewezen dat er t.o.v. 2013 steeds minder kinderen regelmatig buiten spelen. Kinderen vinden o.a. de speeltuintjes vaak saai en te weinig uitdagend.

Gek doen! Ravotten! Ontdekken! Fantaseren! Crossen! Tikkertje spelen! Stoer doen! Kletsen! Verstoppen! Chillen! Schommelen! Klimmen en Klauteren! Uitdagingen aangaan! Maar vooral heel veel plezier hebben! Dat is wat kinderen willen. Het ontwerp- en adviesteam van Speelplan kiest niet altijd voor de meest eenvoudige weg. Daar waar veel ouderen vaak kiezen voor standaard speeltoestellen, is het logischer om te luisteren naar de gebruikers; de kinderen. Hierdoor ontstaan vaak leuke, uitdagende speelplekken waar kinderen zich vele uren, op velerlei manieren kunnen vermaken.

Een kind mag tijdens het spelen best gevaren leren ontdekken en daarbij best zijn hoofd een keertje stoten of met een kapotte broek thuiskomen. Het ravotten in een natuurlijke omgeving, maar ook het voetballen op een verhard pleintje horen hierbij. Wij adviseren beheerders van speelruimtes om de “Schijf van Vijf” toe te passen in de speelomgeving van kinderen. Hierbij zijn de volgende 5 elementen van toepassing:

  1. Het trapveldje
  2. ’t Pleintje
  3. Vieze knieën
  4. Traditioneel spelen
  5. Speelroute
In deze speeltuin zijn natuurlijke elementen gecombineerd met geproduceerde speeltoestellen

Uiteraard kan deze “Schijf van Vijf” ook uitstekend worden toegepast op een recreatie-, of vakantiepark. Als deze elementen aanwezig zijn, is er (bijna) voor elk wat wils en kunnen kinderen ook kiezen welke spelvorm zij op dat moment leuk vinden. Hieraan toegevoegd dat het grote voordeel van de meeste parken en campings is dat natuurlijk groen vaak volop aanwezig is. Dit kan dan vaak ook prima ingericht / gebruikt worden als speelruimte. Hier zal misschien op sommige plekken wat sturing aan gegeven moeten worden, zodat kinderen natuurlijk spelen niet gaan verwarren met natuurlijk slopen (al komt slopen vaak voort uit verveling….).

Al met al zijn er vaak volop mogelijkheden om kinderen uit de digitale wereld te trekken en weer actief te laten zijn, maar zullen we hier soms wat vaker en langer over na moeten denken en meer in de geest van het kind moeten gaan kruipen om hieraan een leuke en spannende invulling aan te geven.


met dank aan:
Philip van Dijk, relatiebeheerder Speelplan
“Laten we er met z’n allen voor zorgen dat kinderen het weer heerlijk vinden om naar buiten te gaan!” Speelplan helpt ondernemers en gemeenten op weg met ontwerp- en beheersplannen en kan o.a. de veiligheidsinspecties voor u uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *