Snelle veiligheidscontrole van speelplekken

Het is zomervakantie en lekker weer, dus dat betekent dat er veel buiten wordt gespeeld! Er wordt druk gebruik gemaakt van alle speeltuinen door heel Nederland. Dat betekent ook dat speeltoestellen het zwaar te verduren krijgen; het is dus belangrijk om regelmatig de veiligheid te controleren. Gedurende het hoogseizoen zullen er veel visuele inspecties worden uitgevoerd. Waar moet je dan op letten? Speelplan heeft een checklist opgesteld om snel een goede visuele inspectie uit te voeren.

Checklist Visuele Veiligheidsinspectie: 4 x S

visuele inspectieSchoon
Een eerste blik leert al snel of de speelplek schoon is. Een veel voorkomend probleem is gebroken glaswerk. Vooral in een losse ondergrond, zoals zand en houtsnippers, kan dit tot problemen leiden. Juist in de zomer, als kinderen op sandaaltjes, slippers en blote voeten lopen zijn de risico’s op letsel groot.

Slijtage
Controleer of alle verbindingen goed vast zitten: test dit door verbindingen vast te pakken en te bewegen. Deze slijtage treedt het snelst op in bewegende onderdelen, zoals de verbinding tussen een schommelketting en de bovenligger. Een ander aandachtspunt is de slijtage van polyester glijbanen: door veelvuldig gebruik kan de glijgoot slijten waardoor er scherpe randen kunnen ontstaan. Controleer verder of er geen onderdelen ontbreken of los zitten, zoals zitjes van een schommel of kabelbaan, doppen op bouten of (klim)grepen.

Stabiliteit
Staan de toestellen nog goed vast in de ondergrond? Controleer dit door het toestel bij de belangrijke staanders vast te pakken en hier met het volle gewicht aan te hangen. Geeft het toestel mee? Bepaal de ernst en onderneem indien nodig actie.

Speelondergrond
Controleer vooral losse valondergronden. Deze ondergronden kunnen onder bewegende toestellen (zoals draaitoestellen en schommels) uitgesleten zijn. Vooral bij schommels is het belangrijk dat de afstand tussen het zitje en de ondergrond gelijk is aan de afstand bij plaatsing. Controleer ook op blootliggende funderingen: bij het graven in een zandondergrond kan een kind een fundering tegenkomen. Zorg ervoor dat de ondergrond indien nodig wordt bijgeharkt of bijgevuld.

Cursussen Veiligheidsinspecteur Speelvoorzieningen

Om meer te weten te komen over de veiligheid rondom buitenspelen, biedt Speelplan cursussen voor Veiligheidinspecteurs aan. In deze cursus wordt theorie op een vlotte manier behandeld en wordt tijdens bezoeken aan speelplekken deze theorie in praktijk gebracht. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  •  Ontwikkeling en spel van het kind
  •  Wetgeving en eisen aan speeltoestellen en ondergronden (WAS en Europese normen)
  •  Duurzaam onderhoud en beheer (materialenkennis, bijhouden logboek etc)

Met dank aan Aafje Meijer van Speelplan.

Meer informatie : www.speelplan.nl info@speelplan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *