Kun je zelfs de virtuele werkelijkheid beschermen met een octrooi? Ja, dat kan, maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland duidelijk.
Zonder te reizen een kijkje nemen in de Grand Canyon? Of duiken met haaien? Met virtual reality of VR kán het. En gelukkig kun je ook deze virtuele werkelijkheid beschermen.
Virtual reality is niet van gisteren; eind vorige eeuw werd er al mee geëxperimenteerd. Maar je had nog wel een supercomputer nodig om de beelden snel genoeg te genereren. Duur dus, en daardoor werd het alleen gebruikt in zeer specialistische toepassingen.
Denk aan medici, om organen ruimtelijk te bekijken en ze virtueel te ontleden. Of aan auto-ontwerpers, om hun idee aan de directie of het testpubliek te presenteren. Nu kan je zelfs een smartphone al omtoveren tot een VR-bril.
VR is dan wel niet echt, maar je VR-uitvinding kun je wel degelijk beschermen. In octrooidatabank Espacenet staan bijvoorbeeld veel aanvragen van VR-brillen. Bekijk een overzicht van de belangrijke octrooiklassen, met meer dan 10.000 (!) publicaties.
Een doorbraak bij het grote publiek is misschien nog toekomstmuziek, maar de uitvindingen zijn alvast beschermd. Ook door de techreuzen. Apple heeft 9 octrooiaanvragen op dit heel specifieke terrein, Amazon 7 en Oculus (onderdeel van Facebook) 94. Samsung spant de kroon met 409.
Ook ‘augmented reality’, waarbij via een tablet of smartphone een laag met extra informatie over de werkelijkheid wordt gelegd, is te beschermen. Denk maar eens aan het beschermde merk Pokémon Go. Er rust auteursrecht op de Pokémons, maar ook op de software van de app.
Meer weten?
Tijdens de clinic ‘Bescherm uw digitale innovaties’ vertellen octrooi-experts en ondernemers welke kansen er zijn voor jouw digitale uitvindingen. Bescherm je spullen, ook in de wereld van éénen en nullen. Kom dus op woensdagmiddag 4 oktober naar het Ondernemersplein in Eindhoven.
Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.