Nuttige lessen uit leisure inspiratiereis Barcelona

RECRON en NHTV organiseerden afgelopen week een inspiratiereis naar Barcelona en omgeving. Een divers gezelschap van professionals uit de recreatiesector ging op bezoek bij diverse dag- en verblijfsrecreatieve concepten. Hierbij alvast enkele leermomenten uit de reis…

Darwin en Einstein zitten bij de receptie
Darwin en Einstein bekijken de gasten bij de receptie

Science Museum Cosmo Caixa
Een enorm groot museum (30.000m2) dat in 2005 haar deuren heropende. De bouwkosten bedroegen 100 miljoen Euro. Met de entreekaartjes (€ 4,00) wordt dat niet terugverdiend. Bovendien komt 55% van de 700.000 bezoekers gratis binnen dankzij allerlei regelingen. Het geheim achter een sluitende begroting is hier; sponsoring. De bank La Caixa ondersteunt de stichting en maakt via het museum diverse sociale projecten mogelijk. De bank toont hiermee haar betrokkenheid bij de samenleving. Meer: http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/cosmocaixa-barcelona

Food- en retailconcepten in Barcelona
De stad Barcelona heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op creatieve mensen. En dat zie je terug in diverse concepten van winkeltjes en horeca.

Goed gevulde koelkasten, vrij te gebruiken door de hotelgasten
Goed gevulde koelkasten, vrij te gebruiken door de hotelgasten

Hotelconcept Casa Camper
Bij een all-inclusive concept wordt vaak gedacht aan budgetconcepten zoals ‘all you can eat’. Casa Camper laat zien dat je ook een all-in concept op niveau kunt creëren. Alle gasten die binnen zijn kunnen zich gedragen alsof ze thuis zijn. Dus als je trek hebt, dan pak je ‘gewoon’ een hapje en drankje van het buffet. Het personeel is niet bedoeld om de rekening te controleren, maar om de gasten te voorzien van alles wat hun verblijf aangenaam maakt. Ook bijzonder:

  • – Gasten kunnen een kamer in tweeën huren met een slaapkamer en een loungekamer.
  • – Diverse aangename verblijfs- en ontmoetingsruimtes w.o. een heerlijk dakterras en een huiskamer met bar en biljard in de kelder.
  • – Hotel is opgericht door het stijlvolle schoenenmerk Camper, die zijn producten en lifestyle laat terugkomen in de inrichting.

Meer informatie: www.casacamper.com

vip-lounges
vip-lounges

Waterpark Aquopolis, Pineda
Dit waterpark met dolfinarium is onderdeel van de groep Parques Reunidos. Hier wordt vooral ingegaan op upselling. Voor entree tot het gethematiseerde waterpark wordt een basis-entreeprijs gevraagd. Voor een fast-pass (soms rijen van 3 kwartier) of een afgescheiden VIP-plek betaalt de gast een meerprijs. Diverse deelnemers aan de tour zijn van mening dat een VIP-plek wel wat beter onderhouden, en exclusiever uitgvoerd mag worden. Meer informatie: http://costa-dorada.aquopolis.es/

Camping La Torre del Sol
De camping heeft een eigenschap waar Nederlandse campings wel een beetje jaloers op zijn; een eigen strand aan de Middellandse zee. Hoe lang dit voordeel nog behouden blijft is de vraag, want door de stijging van de zeewaterspiegel wordt het strand de laatste jaren merkbaar smaller. Een groot gedeelte van de camping wordt gevuld door drie touroperators. Enkele lessen:

  • – Touroperators zorgen niet alleen voor klanten. De camping profiteert ook van de promotie door touroperators in commercials en op beurzen. Een deel van de klanten boekt direct.
  • – De duurste accommodaties, met het meeste comfort, kennen de hoogste bezetting.
  • – Het meest luxe segment aan huisjes is niet via touroperators te boeken. (alleen direct). Dat voorkomt onnodig weglekken van provisie.
  • – Accommodaties met een garage zijn bijzonder populair bij Duitse gasten

Meer informatie: www.latorredelsol.com/nl

Ferrari Land in aanbouw
Ferrari Land in aanbouw

PortAventura themepark en hotels
Als eerste krijgen we het onderscheid uitgelegd tussen een attractiepark en een themapark. PortAventura behoort tot de laatste categorie omdat je hier duidelijk wordt ondergedompeld in een belevingswereld als je een zone betreedt. De attracties staan a.h.w. ten dienste van het thema. Juist in deze week, ontvangt PortAventura diverse awards (European Star Awards) voor o.a. Beste Stalen rollercoaster (Shambala), beste Family Ride (Angkor) en tweede plek als beste Theme Park van Europa.
We zijn net wat te vroeg om het nieuwe Ferrari Land te bezoeken. Dit nieuwe park wordt in het voorjaar van 2017 geopend. Het park krijgt een eigen entree en is mede bedoeld om de bezoekduur aan PortAventura te verlengen. Portaventura heeft nu ook al een waterpark en diverse golfbanen op het terrein liggen.


Het park beschikt over zes eigen hotels die jaarrond geboekt worden. Ook het congrescentrum draagt voor een belangrijk deel bij aan de bezetting. Vijf hotels zijn van de 4 sterren categorie. Het kleinere ‘Mansion de Lucy’ kiest voor een exclusieve profilering, en krijgt vijf sterren.

Meer informatie: www.portaventuraworld.com/en

Tijdens deze reis werd ook de Euro Attraction Show bezocht. Daar komen we nog op terug in een afzonderlijk artikel.


De inspiratiereis werd georganiseerd door Richard Geerts (European Fun Factory), Marieke Hommelberg (NHTV) en ondersteund vanuit de vakgroep dagrecreatie (Willem Kraanen) van de RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *