Maak je speelterrein voor iedereen toegankelijk

Voor kinderen betekent spelen achter elkaar aan rennen, fietsen, of spelen met een bal. Ook kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap willen graag met leeftijdsgenootjes spelen. Velopa Omniplay maakte een handige checklist voor het ontwerpen en aanleggen van een toegankelijke speelplaats. Vaak zijn kleine aanpassingen voldoende om de plek voor iedereen toegankelijk te maken.

Enkele tips bij het aanleggen van een toegankelijke speelplaats

Een speelplaats wordt een natuurlijke ontmoetingsplek voor kinderen en ouders. Het is essentieel om het volgende in uw achterhoofd te houden wanneer u een speelplaats aanlegt:

  • Naast speeltoestellen moeten er ook aantrekkelijke zitjes met banken en tafels zijn, waar ouders en kinderen, met of zonder beperking, kunnen zitten en ontspannen. Ook het plaatsen van afvalbakken en brede paden is van belang.
  • Er moeten valdempende oppervlakken worden aangelegd om ouders en kinderen met mobiliteitshandicaps gehele of gedeeltelijke toegang tot de speeltuin te bieden. Wanneer paden naar schommels en andere speeltoestellen verhard zijn, kunnen ook ouders met een kind in een rolstoel de toestellen veilig bereiken en gebruiken.
  • Veiligheidstegels, kunstgras of gietvloeren onder de speeltoestellen en schommels zorgen voor een stevige ondergrond.
  • Contrasterende kleuren, geluiden en verlichting maken het voor kinderen makkelijk hun weg te vinden. Bankjes, speeltoestellen en vlakken in verschillende kleuren kunnen worden gebruikt om verschillende gedeeltes van de speelplaats aan te duiden.
  • Aangepaste speeltoestellen kunnen worden gecombineerd met standaardproducten, bijvoorbeeld een normale schommel naast een schommel voor een kind met een beperking. Hierdoor kunnen mensen van alle leeftijden, met of zonder beperking, het plezier van samenspelen ervaren.
  • Kinderen in een rolstoel moeten ook de verstopplekken en gebouwen op de speelplaats kunnen bereiken. Dat kan door een ontwerp met twee ingangen, zonder verdiepingen en drempels.
  • Neem contact op met ons over uw wensen en eisen met betrekking tot aangepaste speeltoestellen, zoals ruggensteunen op schommels of verende toestellen. Wij een kunnen ook combinatietoestellen geheel naar uw wensen en eisen ontwerpen. Wij helpen u graag met het vinden van de beste oplossingen voor uw speelplaats.
  • Het is niet altijd noodzakelijk om glijbanen op speeltoestellen te installeren, deze kan op een helling of heuvel geplaatst worden waardoor de glijbaan in het toestel overbodig kan zijn.
  • Wellicht wilt u een soort geluidsbarrière opzetten als de speelplaats naast een drukke weg ligt.
  • Ook een stil hoekje in uw speeltuin kan van belang zijn. Er zijn altijd kinderen die het fijn vinden op een rustig plekje te spelen. Het is dan ook een goed idee om een gedeelte van de speelplaats af te schermen.
  • Vergeet niet dat het kan regenen of warm kan worden in de zon. Afschermingen tegen de zon en/of regen bieden een oplossing.
  • U kunt gemakshalve naast de speelplaats of -tuin een toilet installeren dat ook toegankelijk is voor rolstoelen.

Velopa Omniplay helpt u graag bij het ontwerpen van een functionele speelplaats. Wij kunnen een omgeving creëren waarin iedereen sociale contacten kan leggen en kan participeren. Hoewel wij geen toestellen kunnen maken die aan de eisen van iedereen voldoen, kunnen wij wel een speelplaats inrichten die iedereen aanspreekt en waar alle kinderen samen kunnen spelen.

Meer informatie:
Bekijk ons online magazine: Spelen voor Iedereen
www.velopa-omniplay.com

2 reacties

  1. Naar aanleiding van het artikel “Maak je speelterrein voor iedereen toegankelijk” wijs ik graag op de uitgave Het Wenkenblad wat NUSO Speelruimte Nederland samen met Het Revalidatiefonds, Stichting Kinderpostzegels en de CG-raad heeft ontwikkeld. Hierin wordt, zonder commerciele invalshoek, alle informatie rond het goed toegankelijk maken van speelterreinen voor kinderen met een beperking toegelicht. Waarschijnlijk is van deze uitgave goed gebruik gemaakt door Velopa Omniplay. De NUSO in momenteel in opdracht van de NSGK, voor het gehandicapte Kind ook betrokken bij het toegankelijk maken van 20 speeltuinverenigingen in Nederland. Het samen kunnen zijn van kinderen met en zonder een beperking is daarbij het uitgangspunt naast het eventueel aanpassen van de speelomgeving. Het gaat dus niet altijd alleen maar om nieuwe/andere toestellen en ondergronden bij het verbeteren van de toegankelijkheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *